Solata s kruhom in sočnim steakom

13. 9. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Solata s kruhom in sočnim steakom (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Pikantno z domačim bazilikinim maslom

Za 4 osebe potrebujete

  • 10 stebel bazilike
  • 125 g masla
  • sol, poper
  • 200 g čabate (en dan stare)
  • 2 šalotki
  • 800 g grmastih paradižnikov
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žličko sladkorja
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 4 svinjske steake (po 150 g)

Priprava

Potrgajte lističe 8 stebel bazilike in jih zrežite na drobne koščke. Maslo zmečkajte z vilicami. Vgnetite še baziliko in maslo začinite s soljo ter poprom.

Kruh zrežite na približno 2 cm velike koščke. Šalotki olupite in ju zrežite na drobne kocke. Paradižnike očistite in jih zrežite na večje kose. Zmešajte kis, 6 žlic vode, sol, poper in sladkor ter primešajte 7 žlic olja.

Koščke kruha v skledi zmešajte z 2 žlicama olja ter jih zlato rjavo popecite v teflonski ponvi. Popečenemu kruhu primešajte polivko, šalotke in paradižnike ter pustite solato stati približno 10 minut.

Steake začinite s soljo in poprom. V ponvi segrejte preostalo olje in na njem pri srednji do visoki temperaturi steake pecite z vsake strani po 5–7 minut. Potrgajte še preostale lističe bazilike in jih primešajte solati. Če je potrebno, jo še enkrat začinite s soljo in poprom. Steake postrezite z bazilikinim maslom in paradižnikovo kruhovo solato.

Čas priprave: 55 minut.

Na osebo: približno 910 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 71 g, ogljikovi hidrati: 31 g.