V tajski, indonezijski in kitajski kulinariki ne varčujejo z začimbami. Uporabljajo sveže ali pa v pastah.
Sveže sestavine in eksotične začimbe igrajo v azijski kuhinji glavno vlogo. Nikoli ni dovolj aromatično in pikantno. Odpravite se na raziskovalno potovanje z nami.
1 Koriandrova semena
Posušena semena s cvetličnim svežim vonjem. Pražite jih v ponvi brez dodatka maščobe. Lahko uporabite cela ali pa zdrobljena.
2 Limetini lističi
Imajo izrazito citronast vonj. Za začinjanje jih zrežite na ozke trakove.
3 Česen
Aromatični gomolj se v tajski kuhinji uporablja ocvrt.
4 Pražena čebula
Poda se k pečenemu rižu, rezancem in jedem iz ponve ali voka.
5 Sečuanski poper
Pravzaprav ni poper. Je pekoč in ima citronast okus. Zrna prelomite, popražite in jih zdrobite.
6 Tajska bazilika
Ima močan okus po janežu in meti. Uporabljajte le sveže liste. Mediteranska bazilika ni ustrezno nadomestilo.
7 Galgant
Tajski ingver se ne lupi in ne seklja. Je svetlejši in manj oster kot ingver.
8 Bonito kosmiči
Z njimi se začinjajo riž, juhe in rezanci.
9 Čili
Od blagega do izjemno pekočega. Dlje ga kuhate, bolj je oster.
10 Palmin sladkor
Priljubljena začimba s karamelnim okusom. Pasto stopite v vroči vodi. Nadomestek: rjavi sladkor.
11 Limonska trava
Uporabite le spodnjo polovico. Sploščite jo z nožem in jo skuhajte v jedi, nato jo odstranite.
12 Zelenje koriandra
Lepo citronast okus, podoben mošusu. Potresite po juhah in solatah. Ne kuhajte ga v jedi.
13 Sojina omaka
Idealen nadomestek za sol. Svetlejša je blažja od temne.
14 Vasabi
Zeleni hren je zelo oster. Kot pasta ali prašek. Nadomestek: naš hren.
15 Ingver
Citronasti gomolj se večinoma lupi in drobno seklja.
Pekoče-kisla juha iz kozic
Za 4 osebe potrebujete:
- 350 g surovih kozic
- 1 žlico olja
- 2 stebli limonine trave (prepolovljeni)
- 15 g galganta (rezine)
- 1,5 l kokošje juhe
- 2 mladi čebuli (obročki)
- 2 paradižnika (koščki)
- 5 limetinih lističev (trakovi)
- 4 žlice ribje omake
- sok 1 limete
- 2–4 rdeče čilije (koščke)
- 200 g šampinjone (prepolovljene)
- 2 žlici kokosovega mleka
Priprava
Kozice olupite do repa. Glave in lupine približno 5 minut pražite na olju. Dodajte limonovo travo, galgant in juho. Vse skupaj zavrite in kuhajte približno 20 minut. Pretlačite s paličnim mešalnikom. V juho stresite čebulo, paradižnike, limetine lističe, ribjo omako, čili in gobe ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 2 minuti.
Kozice segrejte v juhi in jo izboljšajte še s kokosovim mlekom in limetinim sokom.
Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.
Na osebo: približno 120 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 1 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?