15 eksotičnih začimb, ki bodo poživile vašo kuhinjo

15. 3. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
15 eksotičnih začimb, ki bodo poživile vašo kuhinjo (foto: shutterstock, stockfood photo)
shutterstock, stockfood photo

V tajski, indonezijski in kitajski kulinariki ne varčujejo z začimbami. Uporabljajo sveže ali pa v pastah.

Sveže sestavine in eksotične začimbe igrajo v azijski kuhinji glavno vlogo. Nikoli ni dovolj aromatično in pikantno. Odpravite se na raziskovalno potovanje z nami.

1 Koriandrova semena

Posušena semena s cvetličnim svežim vonjem. Pražite jih v ponvi brez dodatka maščobe. Lahko uporabite cela ali pa zdrobljena.

2 Limetini lističi

Imajo izrazito citronast vonj. Za začinjanje jih zrežite na ozke trakove.

3 Česen

Aromatični gomolj se v tajski kuhinji uporablja ocvrt.

4 Pražena čebula

Poda se k pečenemu rižu, rezancem in jedem iz ponve ali voka.

5 Sečuanski poper

Pravzaprav ni poper. Je pekoč in ima citronast okus. Zrna prelomite, popražite in jih zdrobite.

6 Tajska bazilika

Ima močan okus po janežu in meti. Uporabljajte le sveže liste. Mediteranska bazilika ni ustrezno nadomestilo.

7 Galgant

Tajski ingver se ne lupi in ne seklja. Je svetlejši in manj oster kot ingver.

8 Bonito kosmiči

Z njimi se začinjajo riž, juhe in rezanci.

9 Čili

Od blagega do izjemno pekočega. Dlje ga kuhate, bolj je oster.

10 Palmin sladkor

Priljubljena začimba s karamelnim okusom. Pasto stopite v vroči vodi. Nadomestek: rjavi sladkor.

11 Limonska trava

Uporabite le spodnjo polovico. Sploščite jo z nožem in jo skuhajte v jedi, nato jo odstranite.

12 Zelenje koriandra

Lepo citronast okus, podoben mošusu. Potresite po juhah in solatah. Ne kuhajte ga v jedi.

13 Sojina omaka

Idealen nadomestek za sol. Svetlejša je blažja od temne.

14 Vasabi

Zeleni hren je zelo oster. Kot pasta ali prašek. Nadomestek: naš hren.

15 Ingver

Citronasti gomolj se večinoma lupi in drobno seklja.

Pekoče-kisla juha iz kozic

Za 4 osebe potrebujete:

  • 350 g surovih kozic
  • 1 žlico olja
  • 2 stebli limonine trave (prepolovljeni)
  • 15 g galganta (rezine)
  • 1,5 l kokošje juhe
  • 2 mladi čebuli (obročki)
  • 2 paradižnika (koščki)
  • 5 limetinih lističev (trakovi)
  • 4 žlice ribje omake
  • sok 1 limete
  • 2–4 rdeče čilije (koščke)
  • 200 g šampinjone (prepolovljene)
  • 2 žlici kokosovega mleka

Priprava

Kozice olupite do repa. Glave in lupine približno 5 minut pražite na olju. Dodajte limonovo travo, galgant in juho. Vse skupaj zavrite in kuhajte približno 20 minut. Pretlačite s paličnim mešalnikom. V juho stresite čebulo, paradižnike, limetine lističe, ribjo omako, čili in gobe ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 2 minuti.

Kozice segrejte v juhi in jo izboljšajte še s kokosovim mlekom in limetinim sokom.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.

Na osebo: približno 120 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 1 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?