15 eksotičnih začimb, ki bodo poživile vašo kuhinjo

15. 3. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
15 eksotičnih začimb, ki bodo poživile vašo kuhinjo (foto: shutterstock, stockfood photo)
shutterstock, stockfood photo

V tajski, indonezijski in kitajski kulinariki ne varčujejo z začimbami. Uporabljajo sveže ali pa v pastah.

Sveže sestavine in eksotične začimbe igrajo v azijski kuhinji glavno vlogo. Nikoli ni dovolj aromatično in pikantno. Odpravite se na raziskovalno potovanje z nami.

1 Koriandrova semena

Posušena semena s cvetličnim svežim vonjem. Pražite jih v ponvi brez dodatka maščobe. Lahko uporabite cela ali pa zdrobljena.

2 Limetini lističi

Imajo izrazito citronast vonj. Za začinjanje jih zrežite na ozke trakove.

3 Česen

Aromatični gomolj se v tajski kuhinji uporablja ocvrt.

4 Pražena čebula

Poda se k pečenemu rižu, rezancem in jedem iz ponve ali voka.

5 Sečuanski poper

Pravzaprav ni poper. Je pekoč in ima citronast okus. Zrna prelomite, popražite in jih zdrobite.

6 Tajska bazilika

Ima močan okus po janežu in meti. Uporabljajte le sveže liste. Mediteranska bazilika ni ustrezno nadomestilo.

Naključno našli posmrtne ostanke raziskovalca, ki je umrl pred več kot 60 leti
7 Galgant

Tajski ingver se ne lupi in ne seklja. Je svetlejši in manj oster kot ingver.

8 Bonito kosmiči

Z njimi se začinjajo riž, juhe in rezanci.

9 Čili

Od blagega do izjemno pekočega. Dlje ga kuhate, bolj je oster.

10 Palmin sladkor

Priljubljena začimba s karamelnim okusom. Pasto stopite v vroči vodi. Nadomestek: rjavi sladkor.

11 Limonska trava

Uporabite le spodnjo polovico. Sploščite jo z nožem in jo skuhajte v jedi, nato jo odstranite.

12 Zelenje koriandra

Lepo citronast okus, podoben mošusu. Potresite po juhah in solatah. Ne kuhajte ga v jedi.

13 Sojina omaka

Idealen nadomestek za sol. Svetlejša je blažja od temne.

14 Vasabi

Zeleni hren je zelo oster. Kot pasta ali prašek. Nadomestek: naš hren.

15 Ingver

Citronasti gomolj se večinoma lupi in drobno seklja.

Pekoče-kisla juha iz kozic

Za 4 osebe potrebujete:

  • 350 g surovih kozic
  • 1 žlico olja
  • 2 stebli limonine trave (prepolovljeni)
  • 15 g galganta (rezine)
  • 1,5 l kokošje juhe
  • 2 mladi čebuli (obročki)
  • 2 paradižnika (koščki)
  • 5 limetinih lističev (trakovi)
  • 4 žlice ribje omake
  • sok 1 limete
  • 2–4 rdeče čilije (koščke)
  • 200 g šampinjone (prepolovljene)
  • 2 žlici kokosovega mleka

Priprava

Kozice olupite do repa. Glave in lupine približno 5 minut pražite na olju. Dodajte limonovo travo, galgant in juho. Vse skupaj zavrite in kuhajte približno 20 minut. Pretlačite s paličnim mešalnikom. V juho stresite čebulo, paradižnike, limetine lističe, ribjo omako, čili in gobe ter vse skupaj pustite lahno vreti približno 2 minuti.

Kozice segrejte v juhi in jo izboljšajte še s kokosovim mlekom in limetinim sokom.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.

Na osebo: približno 120 kcal, beljakovine: 18 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 1 g.