Srnin ragu s svaljki

10. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Najboljše od divjačine - do izraza bo prišla lovčeva sreča

Za 4 osebe potrebujete

Za ragu:

  • 800 g srnine (pleče ali stegno)
  • 2 čebuli
  • 125 g šampinjonov
  • 3 paradižnike
  • 50 g stopljenega masla
  • sol
  • sveže mlet črni poper
  • 2 žlici moke
  • 500 ml juhe
  • 200 ml rdečega vina (lahko tudi 200 ml juhe)
  • mleto papriko
  • 200 ml kisle smetane

Za svaljke:

  • 500 g kuhanega krompirja v oblicah
  • 125 g moke
  • 2 jajci, sol
  • sveže nariban mušaktni orešček
  • 2 žlici masla

Priprava
Meso oplaknite, osušite in zrežite na 3 cm velike kocke. Čebuli olupite in sesekljajte. Šampinjone očistite, jih odrgnite z mokro krpo in zrežite na rezine. Paradižnike poparite, olupite in zrežite na kocke.
 
V široki kuhinjski posodi segrejte maslo in na njem približno 10 minut med mešanjem pecite meso. Dodajte čebulo in počakajte, da se malo obarva.

Nato dodajte še šampinjone, jih na hitro podušite in ob koncu dodajte še paradižnik. Solite in poprajte ter poprašite z dvema žlicama moke. Prilijte juho in vino (ali pa dodatno količino juhe) ter premešajte. Posodo pokrijte in vse skupaj pri srednji temperaturi kuhajte približno 60 minut, da se meso zmehča.

Ragu začinite s papriko. Gladko zmešajte kislo smetano, jo dodajte k omaki in jo še enkrat močno začinite. Postrezite s svaljki. Po želji jed okrasite z brusnicami v solatnih listih.

Za svaljke

Olupite krompir in ga iztisnite skozi stiskalnico ali pa drobno nastrgajte. Krompirju primešajte moko, jajci, sol in nariban muškatni orešček.

(Testo je zelo lepljivo, zato si roke večkrat poprašite z moko ali pa testu primešajte še malce moke). Iz testa oblikujte zvitek (premera približno 3 cm), ga z nožem narežite na približno 1 cm široke koščke in jih oblikujte v prst debele in za palec dolge svaljke. Zavrite od 2 do 3 litre slane vode.

Svaljke položite v vrelo vodo in kuhajte toliko časa, da priplavajo na površje. Po koncu kuhanja jih iz posode poberite s penovko, dobro odcedite ter enega poleg drugega položite na naoljen pekač. V ponev denite maslo in na njem z vseh strani zlato rjavo popecite svaljke.

Priprava: približno 30 minut.

Na osebo: približno 710 kcal; B: 64 g, M: 36 g, OH: 25 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri