Ste že kdaj uporabljali kvasne kosmiče? Imamo odličen recept za namaz!

Ste že kdaj uporabljali kvasne kosmiče? Imamo odličen recept za namaz! (foto: profimedia) profimedia
15. 3. 2023

Ste že kdaj pripravljali jed iz kvasnih kosmičev? Preverite spodnji recept! 

Kdor je kdaj brskal za veganskimi recepti, ali pa je zaradi laktozne intolerance iskal alternativo za sir, je prej ko slej naletel na sestavino: kvasni kosmiči (angleško: nutritional yeast).

Gre za suho, neaktivno obliko kvasa, ki po videzu še najbolj spominja na svetel čokolešnik. Naj vas ime ne zavede – če boste kvasne kosmiče dodali jedem, ne bodo povzročili vzhajanja.  Kvasne kosmiče sicer res proizvajajo z gojenjem kvasovk, ki pa jih nato termično obdelajo in osušijo in s tem “deaktivirajo.”

So odličen vir beljakovin, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamina B1 in B2; mnogi so obogateni tudi z vitaminom B12. Poleg tega ne vsebuje glutena, sladkorja ali soje in so tako primerni tudi za diete, ki ne vsebujejo navedenih sestavin. 

Samostojno ga lahko uporabite povsod in na enak način, kot bi sicer uporabili parmezan; lahko pa se preizkusite tudi v izdelavi namazov, ki bodo zelo spominjali na sirne.

Recept za namaz

Za osnovno verzijo boste potrebovali: 

  • 150 g indijskih oreščkov (lahko jih predhodno namočite za nekaj ur ali povrete, ni pa nujno) 
  • 80 ml vode
  • sok polovice limone
  • dve žlici kokosovega olja
  • manjši korenček
  • dober ščep soli
  • 30 g kvasnih kosmičev

Sestavine preprosto zmešate s pomočjo kuhinjskega sekljalnika, po okusu pa lahko dodate poper, mleto papriko, strok česna, kakšno drugo začimbo, oreščke ali semena, nekateri vmešajo še manjšo žličko gorčice. 

V kolikor bi želeli bolj kompaktno različico, ki bi jo lahko rezali, na koncu vmešajte še za manjšo skodelico vode, v kateri ste prej zavreli agar agar (vrsta morske alge, ki deluje kot gostilo), prelijte v primerno posodo, obdano z bombažno krpo ter jo za nekaj ur postavite v hladilnik. Ko se vsebina dovolj strdi, jo lahko zvrnete na leseno deščico ali krožnik in uživate v precej okusni alternativi siru. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧