10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Štiri vrste testa za piškote

16. 12. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pri božičnih piškotih seveda lahko domišljiji povsem prepustite prosto pot. Za osnovo vam ponujamo le nekaj vrst testa.

Prvo testo za medenjake

Za 40 kosov potrebujete:

  • 40 g masla
  • 60 g medu
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici kakava
  • 1 žlico začimb za medenjake
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlici ruma
  • 300 g moke
  • 1 jajce
  • 1 žličko sode bikarbone

Priprava:

1. Maslo in med denite v kozico in ju stopite na nizki temperaturi. Kozico odstavite, dodajte sladkor v prahu, presejan kakav, začimbe za medenjake, jajce in rum ter vse skupaj zmešajte z leseno kuhalnico.

2. Na delovno površino presejte moko in sodo bikarbono. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo vlijte tekočo mešanico ter zgnetite mehko in voljno testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 2 uri postavite v hladilnik.

3. Testo razvaljajte 4 mm debelo in izrežite različne oblike. Položite jih v namaščen pekač in jih približno 7 do 8 minut pecite v pečici, segreti na 150 stopinj. Še vroče jih premažite s stepenim jajcem. Nato naj nekaj dni počivajo, preden jih postrežete.

Drugo osnovno testo za medenjake

Za 40 kosov potrebujete:

  • 60 g masla
  • kos cimetove paličice
  • 50 g stopljenega mlačnega medu
  • 2 jajci
  • 2 klinčka
  • 100 g mletih orehov
  • pol žličke posušene limonine lupinice
  • 400 g moke
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 1 žličko pecilnega praška

Priprava:

1. Zmešajte stopljeno maslo, tekoči med in jajci. V možnarju strite cimet in klinčke. Začimbe in limonino lupinico presejte in mešanico dobro vmešajte v masleno zmes.

2. Moko, sladkor v prahu in pecilni prašek presejte na delovno površino. Dodajte tekočo mešanico, vse skupaj premešajte, vgnetite še mlete orehe in zgnetite testo. Čez noč naj počiva v hladilniku.

3. Testo tanko razvaljajte na pomokani delovni površini in izrežite kroge. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Polovico krogov premažite z vodo in jih okrasite po želji. Približno 10 minut jih pecite v pečici, segreti na 190 stopinj.

Osnovno krhko masleno testo

Za 30 kosov potrebujete:

  • 210 g moke
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 140 g masla
  • 2 rumenjaka
  • pol žličke limonine lupinice

Priprava:

1. Moko in sladkor presejte na delovno površino. Dodajte koščke masla, rumenjaka in limonino lupinico. Na hitro zgnetite testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

2. Na pomokani delovni površini testo razvaljajte 2 mm debelo in izrežite različne oblike. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 5 do 10 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.

Krhko orehovo testo

Za 30 kosov potrebujete:

  • 220 g moke
  • 90 g sladkorja v prahu
  • lupinico ¼ biolimone
  • 90 g orehov
  • 1 strt klinček
  • pol žličke mletega cimeta
  • 1 jajce
  • 160 g masla
  • 20 g kakava
  • maščobo za model

Priprava:

1. Moko in sladkor presejte na delovno površino. Dodajte limonino lupinico in mlete orehe, cimet, klinčke jajce in koščke masla.

2. Na koncu primešajte še kakav in na hitro zgnetite testo. Zavijte ga v prozorno folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.

3.  Koščke testa zatisnite v namaščene vdolbinice pekača. Položite jih v plitev pekač in testo 12 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri