Stročji fižol v kremni omaki in z mesnimi kroglicami

Stročji fižol v kremni omaki in z mesnimi kroglicami (foto: Profimedia) Profimedia
12. 12. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo odlična jed!

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 hot dog žemljico
  • 100 ml mleka
  • 500 g mletega mešanega mesa
  • sol
  • 80 g pikantne klobase
  • sveže mlet črn poper
  • 2 stroka česna
  • 1 žlico mlete sladke paprike
  • 4 žlice sončničnega olja + olje za pekač
  • 1 majhno čebulo
  • 150 g kisle smetane
  • 100 ml smetane
  • 2 žlici moke
  • 500 g stročjega fižola

Priprava:

1 Žemljo zrežite na kocke in jih prelijte s hladnim mlekom. Meso solite in ga pregnetite z rokami. Ko postane masa lepljiva, ji vgnetite še namočeno žemljo z mlekom. Nato dodajte še kocke klobase, poper, mleto papriko in strt česen. Z mokrimi rokami oblikujte kroglice, jih položite na namaščen papir za peko in jih približno 15 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

2 Sesekljano čebulo stekleno popražite na olju. Prilijte 250 ml vode in jo zavrite. Obe vrsti smetane gladko zmešajte z moko in mešanico vmešajte k čebuli. Nato zmanjšajte temperaturo in pustite omako lahno vreti.

3 Očiščen stročji fižol zrežite na koščke in jih 3 minute pustite vreti v slani vodi. Nato jih odcedite in primešajte omaki. Primešajte še maščobo od peke mesnih kroglic in mesne kroglice. Jed postrezite s kuhanim krompirjem.