Ta vsakdanja živila so v resnici 'superhrana' – na voljo so v vsaki trgovini

13. 5. 2024
Deli
Ta vsakdanja živila so v resnici 'superhrana' – na voljo so v vsaki trgovini (foto: Profimedia)
Profimedia

V zadnjih letih je izraz "superhrana" postal izjemno priljubljen. Gre za živila, ki so posebej bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, in so zaradi tega izjemno koristna za naše zdravje. Mnogi mislijo, da so superhrana eksotični sadeži ali drage, težko dostopne sestavine. V resnici pa je veliko živil, ki se sklepajo za superhrano, dostopnih v vsaki trgovini in jih lahko brez težav vključujemo v naš vsakdanji jedilnik. 

 

1. Jabolka

Jabolka so odličen vir vlaknin, vitamina C in različnih antioksidantov. Redno uživanje jabolk je povezano z nižjim tveganjem za srčne bolezni, rakom, diabetesom in Alzheimerjevo boleznijo. Zaradi nizke kalorične vrednosti in visoke vsebnosti vode so jabolka tudi odlična izbira za vzdrževanje zdrave telesne teže.

2. Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so polni vlaknin in imajo številne koristi za naše zdravje, vključno z zniževanjem holesterola. So tudi dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in B-vitaminov. Ovseni kosmiči so zelo vsestranski in jih lahko zaužijemo na več načinov, lahko jim mešamo z jogurtom ali mlekom za zajtrk, lahko jih vključujemo v sladice ali pa dodamo v smutije.

3. Špinača

Špinača je nizkokalorična, a hkrati bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Posebej je bogata z vitaminom K, ki je ključen za strjevanje krvi in zdravje kosti. Redno uživanje špinače lahko pripomore pri borbi organizma proti vnetjem in drugim obolenjem, saj vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti. 

4. Borovnice

Borovnice (ki so v zadnjem času resda poskočile v ceni in so med dražjim sadjem) so znane po visoki vsebnosti antioksidantov, zlasti antocianov (imenujemo jih tudi antokiani ali antocianini), ki so povezani z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni, izboljšanjem možganske funkcije in zmanjšanjem vnetij. Prav tako so borovnice bogat vir vitamina C in K ter mangana.

5. Orehi

Orehi so eden izmed najboljših rastlinskih virov omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za zdravje možganov in srca. Prav tako vsebujejo veliko antioksidantov, ki lahko pomagajo pri boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem.

Profimedia

6. Česen

Česen je znan po svojih protivnetnih in antibakterijskih lastnostih. Včasih česnu pravimo kar naravni antibiotik. Aktivna sestavina alicin v česnu je pokazala, da lahko pomaga zniževati krvni tlak in holesterol, kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

7. Čičerika

Čičerika je odličen vir beljakovin in vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in lahko zmanjšajo tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in rak. Čičerika je tudi bogata z železom, fosforjem in B-vitamini.

8. Grški jogurt

Grški jogurt vsebuje dvakrat več beljakovin kot običajni jogurt, poleg tega pa je bogat vir kalcija in probiotikov, ki so koristni za prebavni sistem. Redno uživanje grškega jogurta lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema in zdravju kosti.

9. Sladki krompir

Sladki krompir je izjemno hranilno bogat; vsebuje beta karoten, vitamine A, C in B6 ter kalij. Vlaknine v sladkem krompirju pomagajo pri prebavi, medtem ko antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni.

10. Losos

Losos je še en odličen vir omega-3 maščobnih kislin, pa tudi visokokakovostnih beljakovin in vitamina D. Redno uživanje lososa je povezano z zmanjšanim tveganjem za številne bolezni, vključno s srčnimi obolenji.

Superhrana je lahko dostopna in preprosta za vključitev v vsakodnevno prehrano. S pravilnim izborom živil iz lokalne trgovine lahko vsak dan uživamo v bogatih hranilih, ki podpirajo naše zdravje in dobro počutje. Ne pozabimo, da je ključ do zdrave prehrane raznolikost, zato je smiselno kombinirati različna superživila in uživati v širokem spektru hranil, ki jih ponujajo.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu