Svinjski steaki z aromatično zeliščno skorjico

4. 10. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Svinjski steaki z aromatično zeliščno skorjico (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Čudovito začinjeni in sočni steaki

Za 4 osebe potrebujete

  • 6 žlic oljčnega olja
  • 1 žličko grobe morske soli
  • 750 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 4 svinjske steake (hrbet, po 150 g)
  • sol, poper
  • 1 šopek bazilike
  • 1 šopek gladkega peteršilja
  • 2 debeli rezini belega kruha (brez skorje)
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici zelene olivne tapenade (iz kozarčka)

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). V skledi zmešajte 3 žlice olja in morsko sol. Krompir oplaknite, ga obrišite in ga po dolgem zrežite na krhlje. Stresite ga na olje, premešajte in ga porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Krompir pecite približno 45–50 minut in ga v tem času nekajkrat obrnite.

Steake oplaknite in jih otrite s kuhinjskim papirjem. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem steake z vsake strani pecite 2–3 minute. Začinite in jih položite v model za narastke. Zelišča oplaknite in potrgajte lističe. Zmešajte jih s kruhom in olupljenim česnom ter vse skupaj sesekljajte v električnem mešalniku. Primešajte preostalo olje. Po mesu namažite olivno tapenado in jo potresite z zeliščno mešanico. Steake položite h krompirju in jih pecite še približno 5 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 35 minut.

Na osebo približno 350 kcal, beljakovine: 37 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord