Tako pripravite fermentiran česnov med – in preverite, za kaj vse ga lahko uporabite!

Tako pripravite fermentiran česnov med – in preverite, za kaj vse ga lahko uporabite! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2023

Česen in med? Verjetno ni boljše kombinacije, ko iščemo naravne sestavine, ki zdravijo. Tu je preprost recept in kako vse lahko med uporabite.

Ljudje fermentacijo izkoriščamo že tisoče let – za izdelovanje pijač, jedi in za konzerviranje. Zelje je tako postalo kislo zelje, ribe pa so fermentirali za pripravo ribje omake. 

Tudi fermentacija česna v medu je starodavna metoda konzerviranja. Z njo se ustvari neverjeten okus – med postane bolj tekoč in prevzame česnovo aromo, kot nalašč za pripravo številnih jedi, od zelenjavnih do mesnih. Medtem ko česen izgubi svojo ostrino in postane veliko mehkejši in slajši. Uporabi se ga lahko denimo kot »namaz«, v omakah, marinadah in prelivih. 

Mimogrede preverite tudi: Čeprav velja za naravni antibiotik, je ČESEN odsvetovan za te 4 skupine ljudi!

Postopek fermentacije je eden lažjih, kar se jih boste kdaj lotili

Profimedia

Še največ dela bo z lupljenjem česna. Recept sicer zahteva cele stroke česna in med, surov in nepasteriziran. Potrebovali boste še pollitrski kozarec. 

Pomembno je tudi vedeti, da ima med nizko vsebnost vode in naravne antibakterijske lastnosti. To pomeni, da lahko uniči divje kvasovke in bakterije iz okolja. Če česnove stroke rahlo strete, le toliko, da spustijo sok v med, antibakterijske lastnosti medu oslabijo in lahko se začne proces fermentacije. Takrat se bo med začel peniti in postal bo bolj tekoč ter prežet s bogatim okusom česna. 

Česnov med bo za uživanje pripravljen v približno mesecu dni, nato pa ga lahko do 12 mesecev hranite v hladnem in temnem prostoru. 

Recept

Potrebujete:

  • 2 glavici česna (stroke olupite in lahno strite)
  • 1 skodelica medu (približno - odvisno od velikosti strokov)

Priprava: 

Zdrobljene stroke česna naložite v kozarec in jih prelijte z medom. Stroki morajo biti povsem pokriti, na vrhu vrhu pa mora vseeno ostati nekaj centimetrov prostora, da bo med lahko med fermentacijo rastel. Dobro zaprite in obrnite 'na glavo'. 

Kozarec vsak dan odprite, da spustite ujeti CO2. Nato ga spet dobro zaprite in obrnite, da med ponovno prekrije česen. Če stroki priplavajo na vrh, je to povsem normalno. 

Med lahko začnete uporabljati po približno 14 dnevih, a najboljši je, če ga pustite stati mesec dni. 

12 dobrodejnih lastnosti česna, ki jih ne smemo spregledati

Kako vse lahko uporabite česnov med?

Profimedia
  • Uporabite ga lahko za pripravo marinade za meso;
  • Z njim lahko pokapate pečeno zelenjavo;
  • Zmešan z oljčnim oljem, je fantastičen solatni preliv (še posebej, če je v solati sadje, kot so fige ali suhe marelice);
  • Odlično se poda z zeliščnimi kruhki ali s hrustljavo slanino. 
  • Odličen je tudi na pici in
  • uporabite ga lahko za pripravo smutijev. 

Nekateri si strok česna privoščijo, ko jih začne loviti prehlad. To prehlada sicer ne bo preprečilo, lahko pa pomaga ublažiti simptome. 

Preverite tudi ta fantastičen trik!
Tako v SEKUNDI odmašite nos (brez pršil in drugih zdravil) (VIDEO)