Te zamrznjene hrane raje ne kupite (kupujete jo pogosto!)

Te zamrznjene hrane raje ne kupite (kupujete jo pogosto!) (foto: profimedia) profimedia
26. 1. 2023

Ko ni časa ali se vam ne ljubi veliko kuhati, je priročno, da imate v zamrzovalniku kaj, kar lahko pripravite v nekaj minutah. Vendar to ni najboljša rešitev ...

Kolikokrat tedensko si pripravite kaj zamrznjenega? Takšne obroke boste zagotovo zmanjšali, ko vam povemo, katerih živil zares ni dobro kupovati iz zamrzovalnika, ampak je veliko bolje, da jih pripravite sami. 

Drži, da so zamrznjeni obroki hitro pripravljeni in vas rešijo lakote ter dolgega kuhanja, a veliko bolje je, da sami pripravite kakšno juho ali omako, jo zamrznete in naslednjič pojeste svoj zdrav in hiter obrok. Zamrznjeni obroki vsebujejo veliko natrija, nasičenih maščob in dodanega sladkorja, zato lahko povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost. Uživati bi jih morali v zelo majhnih količinah, ali pa sploh ne. 

Po mnenju nutricionistov nekatera zamrznjena živila nikoli ne bi smela biti na nakupovalnem seznamu:

Pica

V zamrznjeni pici boste dobili veliko natrija in nasičenih maščob. Z rednim uživanjem takšnih pic se lahko hitro zredite in kot omenjeno povečate tveganje za bolezni srca in ožilja. 

Pecivo

Poznate tisti vonj, ko že zjutraj zadiši po rogljičkih ali čokoladnih žepkih? Kupili ste zamrznjene in jih spekli v pečici. Odlična rešitev za zajtrk ali malico, kajne? Ne ravno. Vsebujejo veliko nenasičenih maščob in sladkorja, zato imate poleg debelosti še večje tveganje za diabetes tipa 2. 

Ocvrta hrana

Zamrznjene ribje palčke in ostala živila, ki jih ocvrete in v trenutku pripravite obrok, vsebujejo konzervanse, natrij in nasičene maščobe. Dobro veste, kaj sledi, če takšne jedi jeste redno ...

V celoti pripravljene jedi

Kupite lahko že v celoti pripravljeno kosilo, ki ga pogrejte v nekaj minutah. Ne, niti za dneve, ko se vam mudi, to ni dobra izbira. Toliko natrija in nasičenih maščob telo ne potrebuje. Že prej si sami pripravite kakšen lažji obrok, ki lahko počaka v hladilniku in zamrzovalniku. 

Torte

Ko zadiši kaj sladkega, je tako lahko kupiti zamrznjeno torto, ki je že pripravljena in kar čaka, da si jo privoščite. Vendar ponovno: raje jo pripravite sami doma ali si privoščite vsaj svež kos torte iz slaščičarne. Torta iz zamrzovalnika ima omejeno hranilno vrednost, preveč kalorij in maščob, zato se od nje lahko zredite. 

Pripravili smo nekaj idej za jedi, ki jih lahko pripravite in shranite v hladilnik ali zamrzovalnik: 

Vir: Danas.rs