Tem živilom se morate izogibati, če imate težave s ščitnico

21. 9. 2023
Deli
Tem živilom se morate izogibati, če imate težave s ščitnico (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate tudi vi težave s ščitnico? Preverite, katerim živilom se morate izogibati.

V sodobnem svetu so težave s ščitnico še vedno precej pogoste, kažejo pa se lahko z različnimi znaki, kot so nepojasnjeno hujšanje ali pridobivanje telesne teže, spremembe v apetitu, srčnemu utripu, prebavi in drugih fizioloških funkcijah.

V kolikor imate omenjene težave, je v prvi vrsti pomembno, da se posvetujete z zdravnikom. Ta vas bo napotil na ustrezne preiskave in vam predpisal zdravljenje, prilagojeno vašemu individualnemu stanju.

Če imate težave s ščitnico pa na portalu Sensa.si svetujejo, da se izogibate tudi naslednjim živilam.

Jajca

Jajca so glavni vir prehrane EBV - ščitničnega virusa, ki povzroča vnetje. Res je, da ima to živilo številne koristi za zdravje, a če imate težave s ščitnico, se mu je bolje izogibati.

Mlečni izdelki

Mlečne beljakovine so druga "najljubša hrana" virusa EBV. Sir, mleko, maslo, jogurt, smetana, kefir, maslo... Vse to so živila, ki se jim je bolje izogibati, če imate težave s ščitnico.

Gluten

Izkazalo se je, da je gluten lahko problematično živilo za bolnike s kroničnimi tegobami. Ne glede na to, ali gre za kronične težave s ščitnico ali druge kronične tegobe, je morda smiselno, da se izogibate uživanju glutena.

Repično olje

Repično olje je prav tako lahko neustrezno živilo v primeru težav s ščitnico. Bodite pozorni, saj ga vsebujejo tudi številni predelani izdelki: pozorno berite deklaracije na živilih, ki jih kupujete.

Koruza

Koruza in jedi, pripravljene s koruznim oljem, koruznim zdrobom in podobnimi živili, so prav tako lahko škodljive, v kolikor imate težave s ščitnico.

Soja

Soja je lahko odličen vir beljakovin in pomembnih hranil, težava pa je v tem, da se pri pridelavi lahko uporablja veliko pesticidov in herbicidov. Sploh, če imate težave s ščitnico, je dobro, da uporabljate ekološko pridelano, gensko nespremenjeno sojo.

Svinjina

Svinjsko meso ima pogosto visoko vsebnost maščob, kar lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav. Za ljudi, ki imajo težave s ščitnico, pa je še toliko pomembneje, da se takim živilom izogibajo.

Kot že omenjeno, pa je v primeru zdravstvenih težav najpomembneje, da se posvetujete s strokovnjakom. Ta vam bo na podlagi vaše diagnoze predpisal točno zdravljenje in navodila, ki jih morate upoštevati.

Preberite več na Sensa.si

Bonus video: prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani