To je najboljša in najslabša hrana, ki jo lahko pojeste pred spanjem

To je najboljša in najslabša hrana, ki jo lahko pojeste pred spanjem (foto: Profimedia) Profimedia
7. 12. 2022

Želite bolj kakovostno spati? Na kakovost spanja vplivajo številni dejavniki. Eden izmed njih je tudi hrana. 

Kar pojeste pred spanjem lahko vpliva na nespečnost in moten spanec ter hormone, ki uravnavajo apetit. Če želite bolj kakovostno spati, imamo za vas dobro novico, da lahko hrana, ki jo zaužijete pred spancem, marsikaj spremeni.

Živila, ki dokazano prispevajo k boljšemu spancu

Češnje

Češnje v prehrani lahko izboljšajo čas in kakovost spanja. Kako točno pomagajo pri spanju, ni jasno, vendar znanstveniki menijo, da bi lahko melatonin, pomemben spalni hormon, ki ga najdemo v češnjah, pri tem odigral bistveno vlogo.

Banane

Tudi banane so odlične pred spanjem. Ena srednje velika banana vsebuje tudi 11 miligramov triptofana. Telo to spojino uporablja za proizvodnjo melatonina in serotonina. Oba pomembno vplivata pri uravnavanju spanja.

Grški jogurt

Grški jogurt je zaradi beljakovin in kalcija, ki jih vsebuje, eden od najboljših izdelkov, ki pomagajo pri spanju. En grški jogurt prispeva približno 15-20 odstotkov dnevne potrebe po kalciju. Če kalcija ni dovolj, je to povezano s slabšo kakovostjo spanja. 

Konzervirana tuna

Maščobe omega-3, ki jih najdemo v tem cenovno dostopnem viru beljakovin, pomagajo v boju proti vnetjem. To je pomembno za dober spanec, saj se višja raven vnetij povezuje s slabšim spancem. Tunina v pločevinki vsebuje tudi veliko triptofana, ki sodeluje pri proizvodnji melatonina in serotonina.

Najslabša hrana pred spanjem

Nekatera živila in pijače lahko povzročijo slabšo kakovost spanca. Tukaj so bistvena izmed njih.

Kava in energijski napitki

Skodelica kave lahko sabotira vaš spanec. Spodbujevalni učinek kofeina v povprečju traja od štiri do šest ur, da se količina kofeina v vašem telesu zmanjša za polovico, zato je nujno, da si kofein privoščite dosti kot nameravate iti spat. Podobno kot s kavo je tudi z energijskimi napitki, ki prav tako lahko motijo vaš spanec.

Alkohol

Tudi alkohol ne pripomore k dobremu spancu. Sedativni učinek alkohola zlahka zamenjamo za zaspanost, ko pa se alkohol presnovi, deluje zbujevalno na spalne cikle. Alkohol raje uživajte zmerno in pred večerom.

Hrana z visoko vsebnostjo maščob

Ob večernih obrokih lahko telo težka živila z veliko maščobami težje prebavi, zato niso primerna za večerjo. To je še en izmed razlogov, da si na primer ocvrto hrano privoščite le občasno. 

Preberite še: Kako do učinkovitega hujšanja v zimskem času? To so najboljši zimski dietni nasveti za izgubo teže in dobro počutje, po mnenju strokovnjakov

Vir: health.com