Ljudje, ki želijo izgubiti kakšen kilogram, predvsem pa zmanjšati trebušno maščobo, se izogibajo nekaterim živilom.
Med temi živili navadno niso beljakovine, saj slovijo po tem, da pomagajo ohranjati sitost in pripomorejo k mišični masi. Toda to ne velja za vse beljakovine.
Prehranski strokovnjakinji, Tammy Lakatos Shames, in Lyssie Lakatos, ki delujeta na nutritiontwins, razkrivata, katera beljakovina je najslabša na spisku, če se želite znebiti trebušne maščobe.
Ne spreglejte:
- Zdravnik razkril: "To so edina tri živila, ki bi jih morali jesti zvečer"
- Na trebuhu imamo lahko 2 tipa maščobe. TA je nevarnejši!
Katero živilo predstavlja največjega sovražnika za pridobivanje trebušne maščobe?
Čeprav številnim odgovor ne bo všeč, prehranski strokovnjakinji pravita, da priljubljeni sir daleč najslabša beljakovina, če pazite na trebušno maščobo. Čeprav je sicer sir odličen vir beljakovin in kalcija, je bolje, da se ga v večji meri izogibate, če vas skrbi trebušna maščoba.
Nutricionistki glede tega pojasnjujeta: »Večina kalorij v siru izvira iz maščob in ne iz beljakovin. Zaradi tega lahko že majhen del sira hitro prinese več kalorij. Po drugi strani pa lahko za veliko manj kalorij pojeste veliko večjo porcijo visoko beljakovinskega živila.«
Ob tem velja omeniti zanimivo dejstvo, da veliko posameznikov sira sploh ne opredeljuje kot primarne beljakovine v obroku, kot to počne na primer z lososom, tofujem, piščancem na žaru ali jajci. Na tovrsten način se večkrat uporabi kot dodatek k beljakovinam, kot kakšna omaka, kar vodi do dodatnih neželenih kilogramov.
Katero beljakovinsko živilo je bolj zdrava alternativa siru?
Prehranski strokovnjakinji pravita, da četudi ste ljubitelji sira, najdite zlato sredino in razmislite o izbiri sira z nizko vsebnostjo maščobe. Na takšen način se namreč tudi zmanjša kalorična vrednost in poveča beljakovinska. Beljakovine povečujejo občutek sitosti, zato več beljakovin v živilu posledično pripomore tudi k temu, da boste manj lačni.
Dobra alternativa za sir je tudi nemastna skuta, ki je prav tako polna beljakovin in ne vsebuje nenasičenih maščob, ki lahko povzročijo zamašene arterije. Poleg tega je skuta primerna tudi, če želite shujšati.
Vloga beljakovin pri hujšanju
Beljakovine so priporočljive v prehrani, če želite izgubiti odvečne kilograme, saj dodobra nasitijo in po obroku ohranjajo daljši občutek sitosti. Pripomorejo tudi k mišični masi in obnovi mišičnega tkiva, kar telo potrebuje za moč in hiter metabolizem.
Poleg tega pomagajo ohranjati stabilen krvni sladkor, s čimer se izognete nenadnim padcem sladkorja v krvi, ki večkrat vodijo želje po nezdravi hrani. Četudi so beljakovine dokazano koristne pri izgubi odvečne teže, bodite pozorni na izbiro, saj nekatere lahko vsebujejo veliko sladkorja ali nezdrave maščobe. To pa kljub najboljšim namenom deluje ravno nasprotno od željene izgube teže.
Vir: eatthis.com
Preberite tudi:
- Kaj se zgodi s telesom, če vsak dan jemo brusnice, mini "pakete" antioksidantov?
- Katera živila so najbojša za zdravje srca? (Nasvet kardiologinje)
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?