5 'zdravih' živil, ki to niso

5 'zdravih' živil, ki to niso (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 3. 2014

Naj vas embalaža ali izgled živila ne premamita. Raje skrbno preberite deklaracije in se šele potem odločite za nakup.

Mleto meso

Še en dokaz več, da je bolje, če ste ljubitelji prsi. Verjamemo, da ljubite polpete vseh vrst, omake za testenine in še kaj, toda z mletim mesom zaužijete mišično tkivo z zelo malo maščobe ali tudi občutno bolj mastno.

Zato mesarja prosite, naj meso zmelje posebej za vas - pusto govedino ali puranje prsi. Če tega ni pripravljen, zamenjajte mesnico.

Vegetarijanski čips ali palčke

Kako pravijo - vegetarijanski?

Veliko tovrstnih izdelkov je, kar se hranljivosti tiče, praznih, za povrh pa boste, ker so pač ocvrti, zaužili še veliko maščob.

Običajno so izdelani iz krompirjeve moke in nekaj zelenjavnega pireja, ki ju je bolje zamenjati s pečenim krompirjem, kateremu lahko dodate še kako papriko, jajčevec ali čebulo. Vsaj kalorij in maščob bo manj.

Hrustljavi kosmiči in misliji

Iz imena se kar sliši, kako vam koristi. Navsezadnje je to ime postalo sinonim zdravega načina življenja. Toda velika vsebnost vlaknin ne more zakriti nasičenih maščob, ki jih je toliko kot v hamburgerju.

Zakaj bi pojedli toliko maščobe, če ob tem sploh ne začutite tistega božanskega sočnega (mastnega) okusa?! Bodite pametni - kupite navadne mislije.

Da bodo bolj hrustali, jim dodajte lešnike ali mandlje ter žlico koruznih kosmičev

Pšenični kruh

Pri kruhu je pogosto napisano le pšenični ali iz pšenične moke. Za slednjo pa se največkrat skriva bela pšenična moka, ki je prikrajšana za vlaknine.

Tisto, kar si želite prebrati ali slišati, je "polno", pa naj bo to polnovredna ali polnozrnata pšenična moka, iz katere je spečen kruh. V njem je tudi veliko več vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.

Sadni vitaminski napitek

Vsebnost vitamina C je tista, ki premami, sicer pa je tak kemični konstrukt s prehranskega vidika prazen.

Če ne verjamete, si preberite sestavine na etiketi: voda, sladkor, barvilo in le 2 odstotka ali še manj pomarančnega ali jabolčnega ali grenivkinega soka.

Ostanite raje pri pravem, torej naravnem pomarančnem soku.