Ajdov kruh

20. 1. 2010

Receptov za ajdov kruh je več, večinoma se priporoča dodajanje bele ali črne moke za boljšo vezljivost ajdove moke v testo. Nekateri recepti tako priporočajo en delež bele ali črne pšenične moke na en delež ajdove moke, drugi priporočajo več bele moke in le malo ajdove moke za okus.

Sestavine

  • 15 dag ajdove moke
  • 2 jogurtova lončka kuhane ajdove kaše
  • 60 dag črne moke
  • 3 dag kvasa
  • 1, 5 dl vode
  • 1 zravnana žlica sladkorja
  • Olje za premaz
  • 4 žlice sladke smetane (po želji)

Priprava:

V posodo damo kvas, malo mlačne vode, sladkor in malo moke. Pustimo vzhajati 15 minut. Ajdovo moko lahko najprej poparite s slanim kropom, nato pa nadaljujete. Lahko pa kar obe moki presejete v skledo, ju solite, dodate kvasec in kuhano ajdovo kašo ter zgnetete v čvrsto testo.

Testo premažite z oljem in pustite na toplem vzhajati eno uro. Vzhajan kruh še enkrat pregnetite, premažite s smetano, in ga pustite še enkrat vzhajati. Nato ga specite pri 170 stopinjah Celzija, peče se približno eno uro.