Borovnice - hrana za zadravje in možgane

29. 6. 2009
Deli
Borovnice - hrana za zadravje in možgane

Zdravilne učinke majhnih modrih jagod poleg ljudske priznava tudi uradna medicina. Borovnice so naravna funkcionalna hrana, kar pomeni, da so njihovi pozitivni učinki na naše zdravje znanstveno dokazani. To potrjuje tudi več kot 180 različnih farmacevtskih izdelkov z izvlečki borovnic po vsem svetu, ki se uporabljajo za lajšanje in zdravljenje različnih težav.

Njihova skoraj magična moč se skriva v ogromnih količinah rastlinskih antioksidantov polifenolov. Najpomembnejša in tudi najbolj raziskana so rdeča barvila antocianini, ki jih najdemo tudi v nekaterem drugem rdečem sadju in zelenjavi.

Zdravilne lastnosti

  • Zavirajo razvoj številnih degenerativnih bolezni možganov, ki so povezane s staranjem, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca.
  • Pomagajo pri izboljšanju psihomotoričnih sposobnosti, predvsem koordinacije in ravnotežja.
  • Antocianini spodbujajo širjenje krvnih žil in podobno kot Aspirin zavirajo strjevanje krvi in s tem nastanek krvnih strdkov.
  • Učinkujejo protivnetno, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter znižujejo povišano raven holesterola.
  • Zavirajo nastanek raka, saj elagična kislina v telesu ovira nastajanje metaboličnih reakcij, ki vodijo do tvorbe rakavih celic.
  • Pomagajo pri driski in zaprtju ter odpravljajo krče in napenjanje.
  • Ščitijo pred negativnimi vplivi UV-žarkov in tako ohranjajo zdravo kožo. Upočasnjujejo tudi njeno staranje oz. nastajanje gub in starostnih kolobarjev okoli oči.
  • Sveže borovnice in njihovi ekstrakti izboljšujejo vid, zlasti nočni, saj močno povečajo občutljivost mrežnice in regeneracijo pigmentov v njej. Preprečujejo tudi razvoj sive mrene.

Izberite prave

  • Kadar jih kupujete v trgovini, bodite pozorni na videz: plodovi morajo biti suhi, čvrsti in lepo obarvani. V košaricah malo odmaknite zgornjo plast, da vidite, kaj se skriva pod njo.
  • Čim temnejše so, tem več zdravilnih antocianinov vsebujejo.
  • Največ antocianinov je v povrhnjici jagod, zato je najbolje uživati cele.
  • Vsako leto jih nekaj zamrznite, saj jih lahko pozimi koristno uporabite. Po odmrznitvi sicer niso najlepše, so pa še vedno zdrave. Mehke so najprimernejše za pripravo napitkov in kot dodatek k jogurtom ali pudingu.
  • Nekaj jih posušite. Najprimernejše za sušenje so tradicionalne ali pa kar električne namizne sušilnice. Suhe shranite v dobro zaprtih kozarcih.
  • Če jih boste zmešali s sladkorjem, z njimi napolnili steklene kozarce in postavili na sonce, boste dobili odlično osnovo za borovničev liker.

Hranilna sestava

  • Borovnice vsebujejo do 150 (toliko so jih odkrili do letos) različnih polifenolnih snovi z visokim antioksidacijskim potencialom. Med njimi so najpomembnejši skupina rdečih barvil antocianinov, elagična kislina, kvercitin in katehini.
  • V njih najdete veliko rudnin, med katerimi prevladujejo, železo, kalij, magnezij, mangan.
  • Topna vlaknina pektin in čreslovina tanin sta učinkoviti pri odpravljanju prebavnih težav.
  • Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-kompleksa (riboflavin in niacin) in vitamin C.
  • Bogate so s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi, obenem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Priprava in uporaba

  • Uživate jih lahko samostojno ali z drugimi vrstami sadja, zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov itd. Iz njih lahko pripravite marmelade, sladice in kompote ali pa jih uporabite kot malce drugačen, vendar okusen dodatek k različnim solatam, na primer zeleni.
  • Zelo priljubljene so različne kreme iz borovnic in drugega sadja. Med najbolj slastne brez težav uvrstimo borovničevo kremo z bananami ali sušenimi kakiji, ki jih morate pred pripravo kreme čez noč namakati v vodi.
  • Zlasti okusne in hranljive so v različnih mlečno-beljakovinskih napitkih, lahko jih tudi sočite in uživate v sveže iztisnjenem soku.
  • Sušene se v obliki čaja ali kar samostojno večinoma uporabljajo za zdravljenje driske. Lahko pa jih skupaj z drugim suhim sadjem zvečer namočite v vodi in zjutraj vas bo čakal okusen zajtrk, ki bo še boljši, če mu boste dodali malo kosmičev, semen in oreščkov. Zelo okusen je tudi kompot iz suhih borovnic.
  • Pravi zdravilni priboljšek so borovnice v vinu. Pripravite jih tako, da steklenico s širokim vratom do polovice napolnite z borovnicami (pred tem jih lahko za boljši učinek tudi zmečkate) in zalijete z rdečim ali belim vinom. Pustite stati nekaj dni in pred koncem po želji osladite z medom. Ob koncu kosila ponudite pijačo v majhnih kozarcih z goščo vred.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"