Kaj jesti pozimi, da nam bo dobro delo?

13. 2. 2012
Deli
Kaj jesti pozimi, da nam bo dobro delo?

Naše telo potrebuje za ohranjanje temperature veliko energije, zato je v navadi, da v zimskih mesecih pijemo tople napitke. Če ste imeli poleti čas nabirati domače čaje, si jih vsekakor privoščite.

Domači čaji

Ameriški slamnik, janež, šipek, koprive vsebujejo sestavine, ki ugodno delujejo pri prehladu. Pri koprivi velja pozornost, če ste noseči ali ledvični bolnik. Odličen je tudi metin čaj, ki ga lahko pijete brez omejitev.

Če nimate domačega čaja, poskusite zeleni čaj, ki vsebuje veliko antioksidantov in poživi prav tako dobro kot kava.

Zdravilna repa in kislo zelje

Kislo zelje in repo so naši predniki jedli zelo pogosto in to navado bi morali ohraniti. V zimskih mesecih je zelo težko najti zadostne vire vitamina C, repa in zelje pa sta odlična vira.

Obe zelenjavi vsebujeta tudi veliko vlaknin, ki poskrbijo za dolgotrajen občutek sitosti, znižujejo vrednost holesterola, uravnavajo koncentracijo sladkorja v krvi in preprečujejo čezmerno izločanje inzulina.

Poleg tega nase vežejo majhne količine maščobe in znatno pripomorejo k prebavi. Povečujejo količino blata preprečujejo zaprtje, ki ga povezujemo s hemoroidi in povečanim tveganjem za črevesne bolezni.

Velik pomen imajo pri sladkornih bolnikih, ker znižajo potrebo po inzulinu tudi za 50 odstotkov.

Privoščite si enolončnico

Enolončnice: jejte jih, ker so tople, ker vsebujejo veliko vlaknin in beljakovin iz stročnic. Prednost enolončnic, sploh primorske jote, je v tem, da lahko v enem obroku dobite veliko makro- in mikrohranil.

Žita - odličnen vir energije

Polnovredna žita, kot so amarant (sicer ni žito, ampak ščir – pri nas raste kot plevel), kvinoja, polnovredna pšenica in njeni izdelki ter predvsem proso (pomaga pri vzdrževanju kislo-bazičnega ravnovesja), so odličen vir energije za vse dni, še posebej za zimske.

Pozimi se nam rado zgodi, da nam pade odpornost, in takrat je pomembno, da telesu pomagamo pri vzpostavitvi normalnega ravnovesja ter ga s hrano nikakor ne smemo izčrpavati.

Ker vse 'belo' – prečiščeni in predelani izdelki, oropa naše telo bistvenih mikrohranil (vitamini in minerali), je pomembno, da si energijo zagotovimo iz telesu prijazne hrane, ki spodbuja njegovo obnovo in vitalnost.

Zdrava prehrana je uravnotežena prehrana

Tako naj bi na dan pojedli največ sadja in zelenjave oziroma kompleksnih ogljikovih hidratov, če opravljate telesno naporno delo, malo manj mesa, še manj maščob, ki naj jih ne bi bilo več kot 20 odstotkov, in čisto malo predelane hrane, kot so sladkarije, beli izdelki, homogenizirano mleko, hidrogenizirana maščoba in soli.

Bolj zdravi boste, če boste v kuhinji uporabljali nerafinirano sol, kakovostne maščobe, kot sta oljčno in kokosovo olje, nerafiniran sladkor ali melaso.

Kaj je dobro vedeti pri nakupovanju?

Predvsem je pomembno, da se ljudje naučijo brati deklaracijo na izdelkih. Soli naj ne bo več kot 0,3 g/100 g izdelka, maščobe ne več kot 4 g, če seveda ne govorimo o maščobnih in nekaterih mlečnih izdelkih, kot so maslo, skuta, siri.

Pozorni moramo biti tudi pri sladkorjih, predvsem pri sadnih jogurtih in kosmičih, čokolinu, torej hrani, ki se rada promovira kot zdrava hrana. Takšna hrana naj ne vsebuje več kot 5 g sladkorja na 100 g.

To pa seveda ne velja za sadje, ki ima svoj lastni sladkor, ki je telesu koristen in nenevaren tudi v večjih količinah.

Mojca Cepuš, nutricionistka, v reviji Lisa

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek