Kaj kupovati: 12 umazanih in 14 čistih

11. 5. 2011
Deli
Kaj kupovati: 12 umazanih in 14 čistih

Pri reviji Lisa so s pomočjo publikacije ameriške okoljevarstvene delovne skupine (Environmental Working Group) izdelali seznam, katero sadje in zelenjavo je pametno kupovati ekološko pridelano in katere rastline so tako močne, da jim človeški dodatki in 'olepševalci' ne pridejo do živega. Za vas imamo 12 umazanih in 14 čistih.

12 UMAZANIH

Kaj kupiti na oddelku z biološko pridelano hrano?

Zelena

Povpraševanje po zeleni je največje pozimi, ko vsi kuhamo goveje in zelenjavne juhice. Poseben naval je tudi okoli božiča. Tako mora uboga rastlina v rastlinjakih rasti vso zimo, ko jo zaradi dežja in blata od vsepovsod napadajo različne bakterije in bolezni, zaradi katerih jo je treba veliko škropiti s kemikalijami. Torej, raje kupite biozeleno.

Breskve

Sladke, sočne in mične breskvice privabljajo tako ljudi kot tudi insekte. Kmetje breskve škropijo prav vsak teden, da preženejo insekte in druge nadloge, zato so ti sadeži polni pesticidov. Predlog – breskve raje olupite, preden jih pojeste.

Jagode

Jagode niso le sladke in sočne, ampak tudi izredno občutljive in zlahka podležejo različnim boleznim in plesnim, ki jih med prevozom in zapeljivih rdečih sadežev spremenijo v kup pomečkane nesreče. Strokovnjaki pravijo, da se vsi kmetje in pridelovalci pri jagodičju na moč trudijo, da bi ga vsaj do trgovin spravili v najboljši formi, za dosego cilja pa uporabljajo vsa sredstva.

Jabolka

Dišeča in okusna jabolka lahko podležejo več kot 30 vrstam insektov in 10 vrstam sadnih bolezni. In ko jabolka oberejo, jih večina na veliko poškropi s kemikalijami, da ta rajski sadež v zabojčkih zdrži tudi do devet mesecev.

Borovnice

Seveda ne govorimo o okusnih gozdnih borovnicah, ki vsako leto v naravo zvabijo na tisoče Slovencev. Ne, govorimo o umetno gojenih borovnicah, tako imenovanih ameriških, ki so prav tako občutljive kot drugo jagodičje: maline, robide, jagode ... Z lahkoto podležejo boleznim, zato jih je treba veliko škropiti.

Nektarine

Pri nektarinah je podobo kot pri breskvah, njihova sočnost in lep videz privabljata insekte od blizu in daleč. V nasprotju z breskvami imajo nektarine gladko kožo, zato na sebi zadržijo manj pesticidov. Po drugi strani pa hitreje gnijejo in se lažje obtolčejo.

Špinača

Tanki, zeleni špinačni listi so lahek plen za male plenilce, posebno priljubljena je med kobilicami. Špinača tudi sama iz zemlje vztrajno vleče vse snovi, tako hranilne kot škodljive, nekateri pesticidi pa pod zemljo ostanejo tudi nekaj let.

Paprike

V nasprotju s križanci, kot sta brokoli in sladka paprika, je domača paprika na naravnem seznamu hrane, ki ga imajo v sebi zapisanega mali insekti. Prav tako ji primanjkuje pekoči okus njihovih bratrancev čilijev. In da kmetje ohranijo lep videz paprik, jih na veliko škropijo s pesticidi.

Ohrovt

Ohrovtu pred prodajo ne odstranijo zgornjih listov, seveda bi vsaka vidna škoda močno zmanjšala prodajo. Rastlina mora biti na trgovskih policah kot na fotografiji, zato jo kmetje seveda na veliko škropijo, samo da preženejo vse, tudi najmanjše uničevalce zelenega listja.

Češnje

Češnja nima nobene zaščite, tudi olupiti je ne moremo, zato je lahka tarča za sadno češnjevo muho, ki je velika nadloga. Po pravilih morajo uvozniki zavrniti ves tovor, če v pošiljki najdejo le eno ličinko te nadležne muhe. Torej – škropijo na veliko! No, z domačimi, goriškimi češnjami ne boste imeli veliko težav.

Krompir

Krompir je pravzaprav nov na seznamu 'umazancev'. Strokovnjaki so ugotovili, da krompir petkrat več škropijo med rastjo, da preženejo vse vrste žuželk, ki napadajo to pomembno rastlino. Po pobiranju sledi še eno škropljenje, ki preprečuje plesen in brstenje.

Uvoženo grozdje

Med dolgim ​​prevozom z južne poloble je uvoženo grozdje seveda zelo dovzetno za gnilobo Botrytis cinerea, ki povzroča uničenje sadja. In da bi to preprečili, kmetje uporabljajo agresivna pršila.

iz Lise

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord