Ideja za kosilo: Pekoče testenine s piščancem (+ 5 top razlogov, zakaj je čili tako zdrav)

6. 12. 2020
Deli
Ideja za kosilo: Pekoče testenine s piščancem (+ 5 top razlogov, zakaj je čili tako zdrav) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kosilo za hladne dni. Preverjamo pa tudi 5 top razlogov, zakaj je čili tako zdrav.

5 top razlogov, zakaj je čili tako zdrav

15 gramov svežega rdečega čilija vsebuje 1,3 g ogljikovih hidratov, 0,3 g beljakovin, 0,2 g vlaknin, ima vsega skupaj 25,12 kJ (6 kcal) in kar 88 % vode.

  • Čili je bogat vir različnih vitaminov in mineralov. Med drugim vsebuje veliko vitamina C (tudi do osemkrat več kot limona), vitamine skupine B in A, pa tudi kalij.
  • Vsebuje tudi kisline, ki potrjeno varujejo pred rakom,
  • znižuje slab holesterol in preprečuje strjevanje krvi,
  • krepi imunski sistem in
  • ima antibakterijske ter antiseptične lastnosti.

Recept za slastno kosilo

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g fileja piščančjih prsi
  • sol in sveže mleti poper
  • 1 žlico mletega karija
  • 1 čili
  • 1 korenček
  • 100 g pora
  • 1 rdečo papriko
  • 2 mladi čebuli
  • 1 strok česna
  • 30 g svežega ingverja
  • 400 g ozkih polnozrnatih rezancev
  • 2 žlici olivnega olja
  • 100 ml čili omake

Priprava:

1. Očistite meso in ga zrežite na trakove. Stresite jih v skledo in začinite s soljo, poprom, karijem in sesekljanim čilijem. Premešajte in postavite v hladilnik.

2. Očistite korenček, por, papriko in mladi čebuli. Olupite česen in ingver in oboje zrežite na majhne koščke.

3. Testenine skuhajte al dente v vreli slani vodi in jih po kuhanju odcedite.

4. V ponvi segrejte olje in na njem z vseh strani krepko popecite piščanca. Dodajte sesekljan česen in ingver, premešajte in malce popražite. Nato primešajte preostalo zelenjavo, jo malce podušite in nato dodajte še čili omako, sol in poper.

Na koncu primešajte testenine in jed še malo pogrejte.

Preverite še: 10 najboljših zajtrkov za hujšanje

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ