Potrebujete motivacijo za pripravljanje obrokov doma?

Potrebujete motivacijo za pripravljanje obrokov doma? (foto: profimedia) profimedia
8. 11. 2019

Niste edini. Vsak se včasih raje ustavi v restavraciji, kot da bi si kosilo skuhal doma. To lahko postane precej slaba navada, zato vas motiviramo, da postanete sam svoj kuharski šef. 

Ključno je, da se domače hrane veselite in po njej hrepenite. Tako vas ne bo zanimal hamburger iz restavracije za vogalom, ampak boste raje počakali na specialiteto iz domače kuhinje. Pokažemo vam, kako je to mogoče. 

Za začetek kar takoj opustite primerjavo domače hrane s tisto iz restavracije, saj nikoli ne boste dosegli ravnovesja. Pa to ni nujno slabo: kosilo, ki ga pojeste zunaj, po vsej verjetnosti vsebuje ojačevalce okusa in druge snovi, ki telesu niso najbolj prijazne, vendar nudijo odličen okus. Tega doma nimate, niti ne potrebujete, prav tako je vaša zelenjava zagotovo boljša kot tista, ki jo dobite ob večerji nekje zunaj. Potem pa upoštevajte nekaj nasvetov: 

  • Začnite z lahkimi recepti

Približno ocenite svoje kuharsko znanje in začnite z receptom, ki mu boste znali slediti. Naj ne vsebuje preveč sestavin in naj bodo lahko dostopne. Lahko je povsem nov ali kakšen, ki ste ga nekaj časa nazaj že preizkusili. Pripravite ga večkrat, in ko postanete samozavestnejši, malce eksperimentirajte. 

Ideja: Kremna brokolijeva juha s sirom

  • Naučite si pripraviti vašo najljubšo jed

Če se težko odpoveste hrani, ki jo dobite v restavraciji, se naučite skuhati to, kar tam najraje jeste. Morda ne boste odšli v Afriko ali Indijo po posebne začimbe, lahko pa se različici zelo približate. V spletu najdete mnogo receptov za vsako jed, na vas pa je, da jih preizkusite. Morda ne bo popolno že v prvem poskusu, boste pa vedeli, kaj morate naslednjič spremeniti. 

  • Kuhajte za druge

To je priporočljivo še posebej za tiste, ki živijo sami ali imajo zelo natrpan urnik. Če boste kuhali za druge, boste čutili potrebo, da pripravite kaj več kot makarone z v naprej pripravljeno omako, pa tudi bolj motivirani boste. Zložite prtičke, lepo pripravite mizo in se potrudite skuhati obrok, ki bo hranljiv in okusen. Lahko je recept povsem enostaven, pomembno je, da jed ni nekaj, kar ste le pogreli in servirali. 

Ideje: 6 receptov za topel obrok, ki jih lahko pripravite v 15 minutah

  • Kuhanje doma naj bo navada, večerja zunaj izjema

Postavite si novo pravilo in se ga skušajte držati: vsak dan jeste kosilo (ali večerjo) doma. Sprva se bo malce težko upreti hrani zunaj, ko kuhanje postane navada, pa vas naročena pica ne bo več premamila (saj doma lahko naredite veliko okusnejšo). Večerjo zunaj si privoščite le ob izrednih priložnostih, kot je rojstni dan ali kakšna druga obletnica. 

Ideja: Domača zelenjavna pica

  • Najljubša živila imejte vedno na zalogi

Ko boste začeli kuhati, boste odkrili jed, ki jo pripravite najraje. Sestavine zanjo imejte vedno na dosegu roke, pa tudi to, kar boste ugotovili, da redno uporabljate. Tako se ne boste odrekli kuhanju le zato, ker bi pred tem morali (lačni) zaviti v trgovino. Odstranite možne izgovore, ki bi vas privedli do bližnje picerije. 

Pripravila: A. H.