Predstavitev 'poli-obroka'

29. 7. 2011

Ste na dobri poti, da preberete članek o nečem, za kar sklepam, da najverjetneje niste slišali še nikoli – 'poli-obrok'. In ne, seveda ne govorim o sendviču s poli salamo!

'Poli obrok' je eden od stebrov feelgood prehrane, saj predlaga uživanje množice živil s kar največjim možnim vplivom na zdravje posameznika.

Najprej malo zgodovine. Piše se leto 2003, na koledarju smo označili datum 28. junij, v britanskem medicinskem dnevniku pa se v režiji dveh nadebudnih raziskovalnih novinarjev (Nicholas Wald in Malcom Law, ker ne dvomim, da vas zanima) objavi delo z vpadljivim naslovom: »A Strategy to Reduce Cardiovascular Disease by More Than Eighty Percent« (način kako zmanjšati prisotnost srčno-žilnih bolezni za več kot 8080 odstotkov). Ker so bila srčno-žilna obolenja ubijalec številka 1 v ZDA, (pri nas prav tako v samem vrhu, tako kot danes), zdravje in ugodno življenje pa od nekdaj kotirata visoko na ljudskih prioritetnih lestvicah, so tovrstne besede izpod peresa cenjenih znanstvenikov, objavljene v cenjenem medicinskem dnevniku, zelo dober način, kako pritegniti več pozornosti, kot sta je bila v tistem času deležna smrt srbskega premierja Zorana Djindjića ali zaostrujoče razmere v Iraku.

Wald and Law sta teoretizirala, da morda obstaja način, kako v hipotetično tableto (ki sta jo prikladno poimenovala 'poli-tableta') združiti kopico znanih ter cenenih zdravil tistega časa. To tableto bi po njuno moral nato dnevno uživati vsak državljan nad 55 letom starosti. Z izpolnjenima predpostavkama naj bi jima uspelo znižati stopnjo smrtnosti zaradi bolezni srca in kapi za približno 80 %. Seveda je bila to le statistična napoved, ki pa je ne glede na očitne pomanjkljivosti temeljila na precejšnjem številu raziskav in zbranih podatkov (slavna framinghamska študija na primer).

'Poli-tableta', ki sta jo predlagala, bi vsebovala mešanico šestih zdravil: tri zdravila proti hipertenziji (visokemu krvnemu pritisku), statine (za zniževanje holesterola in vnetja), aspirin in vitamin B (folno kislino).

Od tablete do obroka

Eno leto po tem, odkar je bil koncept 'poli-tablete' prvič predstavljen javnosti, je kolumbijski znanstvenik Oscar Franco objavil 'repliko', prav tako v britanskem medicinskem dnevniku. Franco in njegovi sodelavci so se spogledovali z revolucionarno idejo, da pa morda zdravila res niso edina možnost, ko govorimo o preprečevanju bolezni.

Predlagal je, da bi redno uživanje obroka (ki ga je tudi on prikladno poimenoval 'poli-obrok'), ki ga sestavljajo hranila, za katera je verjel, da lahko pripomorejo k izboljšanju zdravja srca in krvožilja (naštel jih bombom v nadaljevanju), delovala vsaj tako dobro, če ne bolje kot domnevna tableta.

Z uporabo enakih statističnih metod predikcije kot raziskovalci pred njim je Franco zaključil, da bi redno uživanje 'poli-obrokov' nedvomno upočasnilo pojav srčne kapi za devetdevet let pri moških in osem let pri ženskah. Če temu dodamo podatek, da so bolezni srca in ožilja na prvem mestu po povzročenih smrtih industrializiranih populacij, bi tovrstna zamuda nastopa kapi v povprečju podaljšala življenjsko dobo ljudi za 4,8 oz. 6,6 leta.. »Želimo poudariti, da tablete niso edini način, s katerim lahko preprečimo bolezen,«,« je izjavil Franco, in če kdo, potem sem jaz prvi, ki stopim za to izjavo!

»Poli-obrok obljublja učinkovito, nefarmakološko, varno, poceni in okusno alternativo za znižanje pojavnosti in smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni ter lahko podaljša življenjsko dobo splošne populacije,«,« je sklenil Franco.

Torej, naj naposled razkrijem glavne sestavine tega 'čudežnega' obroka? 'Čarobnih 7', jim pravim jaz in jih spodaj navajam v naključnem vrstnem redu:

  • ribe,
  • česen,
  • mandlji (in ostali oreški),
  • sadje,
  • zelenjava,
  • temna čokolada,
  • kozarec rdečega vina.

Morda bi lahko rekli tudi 'okusnih 7', kajne?

Mario Sambolec, osebni trener fitnesa, www.feel-good.si
M: +38631 867 939
E: mario@feel-good.si
W: http://www.feel-good.si/