Rukola poskrbi za zdravo prebavo

12. 5. 2009
Deli
Rukola poskrbi za zdravo prebavo (foto: Profimedia)
Profimedia

To zelišče, katerega prvotni domovini sta Azija in južna Evropa, je svoj kulinarični razcvet doživelo v 18. stoletju, kasneje pa tonilo v pozabo. Obdržalo se je le v italijanski kuhinji.

Samonikla sredozemska rastlina najpogosteje raste v obmorskih krajih, in sicer do višine 800 metrov. Najdemo jo med vinogradi, na travnikih in med zelenjavo na vrtu. V slovenski Istri je na voljo skoraj vse leto, saj ugodna klima vpliva tudi na rast zelišč in vrtnin.

Rukola, ki jo po širnem svetu odkrivajo šele zadnjih nekaj let, na tem območju ni nekaj novega. Tu se je že od nekdaj uporabljala v solatah ali kot priloga k drugim jedem. Divja rukola ima intenzivnejši vonj in okus od gojene, je pikantnejša, zato je med domačini zelo priljubljena. Močan, malo grenak in pikanten okus pride najbolj do izraza poleti, ko so sončni žarki najmočnejši.

Vpliv na zdravje:
  • Je bogata z vitamini, zlasti z železom.
  • Pospešuje prebavo, saj skrbi za izločanje želodčnih sokov.
  • Poleg tega spodbuja leno črevesje.
  • Ni bogata s kalorijami, vsebuje veliko vode in deluje rahlo diuretično.
Kulinarika:

Iz rukole pripravljamo omake, ki jih postrežemo k rižu ali testeninam, okusne solate in predjedi. Strokovnjaki pravijo, da deluje kot afrodiziak, še zlasti divja rukola, ki raste na odmaknjenih in skritih kotičkih, kot so zapuščeni stari zidovi. Zaradi tega pripisanega delovanja so v srednjem veku prepovedali njeno sejanje za samostanskimi zidovi.

Uporaba:
  • Sveže narezani ali celi listi so zelo dobrodošla popestritev okusa različnih solat, bodisi zelenih ali krompirjevih.
  • Ponudimo jo tudi kot samostojno solato. Najokusnejša je, kadar jo začinimo z oljčnim oljem.
  • Primerna je za podlage v sendvičih.
  • Dobro se ujame z različnimi siri, tako s pikantnimi kot z blagimi.
  • Uporabimo jo kot podlago za ribji karpačo.
  • Vmešamo jo lahko v polento.

Pesto iz rukole

Sestavine:

  • 2 večja šopka rukole ,
  • pest pinjol,
  • 1 strok česna,
  • čajna žlička grobe soli,
  • malo popra,
  • nariban parmezan,
  • oljčno olje

Priprava:

V večjem možnarju najprej zdrobimo pinjole in česen, nato počasi dodajamo vse druge sestavine. Med mešanjem in tlačenjem dodajamo oljčno olje po potrebi. Ko dobimo gladko maso, je jed pripravljena. Pesto iz rukole zelo lepo obogati predjedi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"