Sir za zdrav vsakdan

15. 9. 2011 Promocijsko sporočilo

Ste vedeli, da je sir nastal po naključju? Legenda pravi, da je sir pred 4000 leti odkril arabski trgovec, ki je potoval čez puščavo z zalogo mleka. Vročina naj bi mleko sesirila, sirotka se je ločila od skute, trgovec pa je potem lahko jedel sir in pil sirotko. Izvor izdelave sira pa še ni v celoti raziskan.

Najstarejši arheološki dokazi izdelovanja sira so še danes vidni na stenah egipčanskih grobnic, v Evropi pa naj bi se priljubljenost sirov širila po poteh rimskega imperija. Zaradi svojih pozitivnih lastnosti pa je sir ostal na naših jedilnikih vse do današnjih dni.

Beljakovine so poleg vode najpomembnejše snovi v našem telesu, saj so njeni sestavni deli, aminokisline, nujno potrebne za obnovo in ravnovesje v organizmu. Velik odstotek našega telesa, mišice, organi, lasje in encimi so namreč sestavljeni predvsem iz beljakovin. Nekatere aminokisline tvori telo samo, druge, ki jim rečemo esencialne aminokisline, pa telo dobi iz hrane, ki jo zaužijemo.

Prav sir je naravni vir beljakovin in je zaradi bogate prehranske vrednosti primeren za obogatitev naše prehrane. Od vrste mleka in tehnološkega postopka izdelave sira ter dodane kulture pa je odvisna njegova kakovost in hranilna vrednost.

V vsakem kosu sira Zelene Doline je vse, kar je v mleku tako hranilnega in dragocenega: kakovostne beljakovine, ki so pomembne predvsem za rast celic, mlečna maščoba, ki jo potrebuje aktivni človek za moč, kalcij za močne kosti in ogljikovi hidrati, ki telesu zagotavljajo hitro dostopno energijo. Poleg tega sir pomaga ščititi zobe pred kariesom, saj vsebuje veliko kalcija in fosforja. Kalcij je pomemben tudi za pomoč proti osteoporozi, priporočeno dnevno količino kalcija pa pokrijemo že s tremi rezinami sira.

Mlekarna Celeia je največji slovenski proizvajalec poltrdih sirov, ki jih trži pod krovno blagovno znamko Zelene Doline. Njihova bogata ponudba pa obsega naslednje sire: Edamec, Gauda, Trapist, Šmarski Rok, Luka in LCA probiotični sir. Siri Zelene Doline so narejeni iz pasteriziranega mleka, ki je odkupljeno na domačem, slovenskem področju. Kar 95 odstotkov odkupljenega mleka pa se po kakovosti uvršča v najvišji kakovostni razred.

Mlekarna Celeia je letos prenovila tudi zunanjo podobo sirov Zelene Doline, ki jo je spremljala kampanja s sloganom Sloveniji v ponos. Prav zato so bile Zelene Doline ponosni pokrovitelj letošnjega, že 46. tradicionalnega pohoda Sto žensk na Triglav. Siri Zelene Doline so dali energijo 94 ženskam, ki so se 10. septembra povzpele na najvišji slovenski vrh, ki je  z 2864 metri simbol slovenstva in ponos slovenskega naroda. Sloveniji v ponos pa so tudi siri Zelene Doline.

Več informacij o Mlekarni Celeia in izdelkih Zelene Doline pa najdete na spletni strani www.zelenedoline.si in na Facebook strani Zelene Doline.