Skrivnosti ljudi, ki hrano vedno pripravijo doma

3. 3. 2018
Deli
Skrivnosti ljudi, ki hrano vedno pripravijo doma (foto: profimedia)
profimedia

Imate tudi vi prijatelja, ki malico vedno prinese s seboj in ima na zalogi pripravljeno domačo hrano, zato se spretno izogiba obrokom v restavraciji? Sedaj izveste, kako mu uspeva zatreti skušnjave.

  • Veste, kaj bo danes za kosilo? Za začetek (tako kot pri vsem, česar se lotite) potrebujete načrt. Če se na poti do doma odločate, kaj bi skuhali, se hitro lahko zgodi, da boste zavili do restavracije ali kupili že pripravljen obrok. Zato potrebujete jedilnik ali vsaj približno predstavo o tem, kaj boste jedli čez teden. Tako boste vedeli, kaj morate kupiti v trgovini in se izognili vprašanjem, česa ne morete pripraviti, ker nimate vseh sestavin. Prav tako boste v naprej vedeli, kdaj morate pripraviti obrok, ki ga lahko zamrznete in hitro pogrejete, ker ne bo veliko časa za kuhanje. Ta preprost trik (jedilnik) vas bo prisili k organizaciji tudi na drugih področjih.

  • Pospravite zamrzovalnik in naredite prostor za jedi, ki jih boste lahko pogreli, ko ne bo časa za kuhanje. Pripravite omake, narežite meso, skuhajte juhe in dodajte še druge priloge. Kadar se vam bo mudilo, bo vsaj polovica kosila že pripravljena. Pogrejte juho, dodajte riž ali krompir, popecite meso, omako pa imate že narejeno. Tudi v natrpanem dnevu ne boste imeli razloga, da se na malico odpravite ven in preskočite kuhanje.

  • Odvrniti morate pozornost od jedi, pripravljenih v restavraciji. Kako to storite? Kuhinjo založite s sestavinami vaših najljubših obrokov. Nakupiti boste morali le majhne stvari, glavna živila pa boste imeli že doma. Če veste, da si boste pripravili slasten obrok, vas ne bo zanimala ponudba hitre hrane ali dostave na dom. Enako storite s prigrizki. Pobrskajte za zdravimi recepti in specite sladice, ki se jim ne boste morali upreti. Čips iz bližnje trgovine vas ne bo zanimal.

  • Redno dopolnjujte svoje kuharsko znanje, da se ne boste začeli dolgočasiti. Hitro se ujamemo v začaran krog vedno istih jedi in se odpravimo v restavracijo. Zato na družbenih omrežjih sledite ljubiteljem kuhanja in si čez teden shranjujte zanimive recepte, ki jih slučajno najdete v spletu. Čez vikend si vzemite nekaj časa in preletite ideje. Katere bi lahko pripravili tudi sami in komaj čakate, da jih preizkusite? Naj vam bo kuhanje vedno v izziv, da se ga ne boste naveličali.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek