25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Slovenski tradicionalni zajtrk

18. 11. 2011

Primarni proizvajalci in podjetja živilsko-predelovalne industrije bodo 18. novembra za zajtrk donirali osnovna živila - mleko, kruh, jabolka in med. Otroci v slovenskih osnovnih šolah bodo ta dan zajtrkovali izključno slovensko hrano. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

"Ideja o tradicionalnem slovenskem zajtrku je nadgradnja 'medenega zajtrka', ki so ga uspešno vpeljali slovenski čebelarji in je v naših vrtcih dobro sprejet. Zdaj se medu pridružujeta še kruh in maslo, medtem ko obrok dopolnjujeta jabolko in mleko. Vsa tri ministrstva so projektu namenila veliko pozornosti, zato lahko upamo, da njegov pomen ne bo podoben redkim kresnicam, ki jih nekateri sodobni otroci poznajo samo še iz knjig, saj jih v naravi ne prepoznajo.

Osnovni namen je spomniti na pomembnost zajtrka, ki ga zaposleni pogosto nadomestijo z močno kavo, mladi pa s hitrimi prigrizki. Gotovo pa bi se bilo pri otrocih vredno potruditi, da jim damo določene smernice zdravega načina življenja, zato je dobro, da je vsaj ob koncu tedna zajtrk obred, ki mu namenimo določen čas, obogaten s primerno družinsko umirjenostjo in kakovostno hrano. In to je naslednji vidik.

Številni se zaradi različnih okoljskih opozoril vedno bolj zavedajo pomena doma pridelane hrane. Želel bi, da bi različne institucije v državi resnično zagotovile, da bi besedna zveza 'izdelek slovenskega porekla' res zagotavljala kakovostno hrano v vseh pogledih. Žal smo na slovensko podeželje in kmeta skozi zgodovino pogosto gledali z omalovaževanjem, zato je 18. november tudi priložnost, da otroke ozavestimo, da so vijoličaste krave samo v neumnih reklamah in da maslo ni nastalo na trgovinski polici. Seveda predstavlja izvedba projekta za šolo z 840 učenci določene organizacijske težave, vendar je zanimiva in prinaša v šolski prostor možnost za koristna razmišljanja na drugačen način."

Roman Brunšek, ravnatelj OŠ Škofljica

"Zajtrk je prav gotovo zelo pomemben dnevni obrok, saj moramo telo že na začetku dneva oskrbeti s čim več različnimi hranilnimi snovmi. Od zajtrka je zelo odvisno, ali bomo zjutraj zaspani in brez volje ali pa se bomo budni in z veseljem lotili dela. Redno uživanje obrokov, vključno z zajtrkom, prispeva tudi k lažjemu vzdrževanju telesne teže. Zdrav zajtrk naj bi bil čim bolj raznovrsten, predvsem pa naj bi vključeval hrano, ki je pridelana v naši okolici. Upam, da bomo s pomočjo zastavljenega projekta bolj znali ceniti domače pridelke, ne pa razna eksotična živila. Na naši šoli je veliko učencev, zato dnevno porabimo veliko živil in samo želeli bi si, da bi bilo v okolici več pridelovalcev, ki bi zmogli zagotoviti nemoteno oskrbo."

Darinka Cajhen, vodja prehrane na OŠ Škofljica

Devetošolci z OŠ Škofljica o zajtrkovanju

Matevž Dražumerič: Vsak dan zajtrkujem, ker sem se tako navadil in se po njem tudi bolje počutim. Običajno pred odhodom v šolo popijem mleko in pojem kos kruha z nutelo, rad pa imam tudi maslo in med. Ne gledam ravno na to, ali so živila slovenska, jem tisto, kar mi je všeč.

Nika Lenič:
Čeprav vem, da je zajtrk pomemben in ti daje energijo za ves dan, med tednom običajno ne zajtrkujem, ker rada spim in mi pred odhodom v šolo zmanjka časa. Maslo, med in mleko imam rada, toda ob koncu tedna za zajtrk običajno jem kosmiče.

Sabina Stražišar: Zajtrkujem skoraj vsak dan in vem, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ker te že zjutraj napolni z energijo. Živila, ki so vključena v slovenski tradicionalni zajtrk, imam zelo rada. Ni mi toliko pomembno, da so slovenskega izvora, bolj gledam na to, da so zdrava.

iz revije Lisa

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri