Ste se že lotili priprave ozimnice? Tu je trik za kisanje zelja (ki bo precej boljše od kupljenega!)

Ste se že lotili priprave ozimnice? Tu je trik za kisanje zelja (ki bo precej boljše od kupljenega!) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2022

Posebno če imate svoj vrt ali kupujete zelenjavo od lokalnega pridelovalca, izkoristite zelje za domačo ozimnico. Verjetno vas ne rabimo prepričevati, da bo precej boljša od tiste iz trgovine. 

Prihod jeseni pomeni tudi, da moramo očistiti steklene kozarce in jih pripraviti na shranjevanje ozimnce. Ste se je letos že lotili? Vse dokler na vrtovih ne zraste nova zelenjava, vam bodo vložene stvari prišle zelo prav. In ni prave ozimnice brez kislega zelja! 

Preverite tudi:

Kaj, ko bi tokrat prvič pripravili kislo zelje sami? 

Vsi, ki to počnete že nekaj let, pa boste morda uporabili trik za dobro kisanje zelja. Tako boste založeni z vitaminom C in se izognili nadležnim prehladom. Dobra novica je, da za pripravo kislega zelja ne potrebujete veliko kuharskega znanja, ker je čisto preprosto.

Za domače kislo zelje potrebujete le 2 sestavini: zelje in sol. Po želji lahko dodate še začimbe in drugo zelenjavo kot je korenje, redkvica, paprika, por, artičoke ... 

Pozorni bodite le na to, da zelenjavo dobro očistite in ji dodate ustrezno količino soli. 

Preden skočimo na točne količine, še skrivnost dobrega okusa in zanimivost: zelje kisamo s t. i. suhim soljenjem, kar pomeni, da ne dodamo tekočine, ampak le-ta pride iz vložene zelenjave. To daje odličen koncentriran okus. 

Za steklen litrski kozarec potrebujete: 
  • 900 g sveže naribanega zelja
  • 1 žlico soli

Najprej zelju odstranite zunanje liste in jih shranite. Preostalo zelje naribajte ali narežite na tanke trakove. Tanjše, kot je zelenjava narezana, več tekočine boste dobili iz nje. Če boste uporabili še drugo zelenjavo, jo dobro očistite in naribajte ter dodajte zelju. 

Nato dodajte sol in osoljeno zelje stiskajte ali pretlačite, da bo začelo spuščati tekočino. Zelje s tekočino nato presujte v čist litrski kozarec in potisnite na dno, tekočina pa naj ga prekriva. Kozarca ne napolnite čisto do vrha, v njem naj po zaprtju tudi ne bo zraka. 

Zelje lahko še malo potisnete na dno in ob stene kozarca z listi zelja, ki ste jih na začetku shranili in jih boste dali na vrh. Sedaj nanj namestite pokrov in tesno zaprite. Ker med postopkom fermentacije nastaja ogljikov dioksid, morate prvih nekaj dni odviti pokrov, da sprostite pritisk in ga nato nazaj zapreti. Večkrat preverite tudi, da se v kozarcu ni naredila plesen. 

Proces fermentacije bo hitreje tekel v toplejših temperaturah in počasneje v hladnejšem prostoru. Sami izberite, kako kislo želite, da je zelje. Nekateri ga radi pojejo že po nekaj dneh, drugi imajo raje intenzivnejši okus, ki nastane v enem do treh mesecev. 

Dlje, kot zelje pustite v kozarcu, mehkejše bo. Tako lahko okusu prilagodite tudi teksturo.