Zdaj pa čisto zares: So torej ovseni kosmiči zdravi ali ne? Kaj pravijo strokovnjaki?

Zdaj pa čisto zares: So torej ovseni kosmiči zdravi ali ne? Kaj pravijo strokovnjaki? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2022

Ovseni kosmiči so zelo priljubljena izbira za zajtrk – skuhani v kaši, zmešani z jogurtom ali z mlekom, pečeni z banano … Priljubljeni pa niso le zaradi dostopnosti in vsestranskosti, pogosto tudi zaradi znanih dobrodejnih lastnosti. Toda ali so ovseni kosmiči čisto zares tako zdravi? 

Ovseni kosmiči spadajo med nepredelana oziroma minimalno predelana živila (govora je seveda o "starih dobrih kosmičih", ne tistih čokoladnih različicah). Pri čemer razlikujemo med različnimi vrstami ovsenih kosmičev: obstajajo denimo rezani ovseni kosmiči, valjani in instant ovseni kosmiči. 

Vsi izrazi se nanašajo na različne načine obdelave zrna. Valjani kosmiči, na primer, so preprosto drobljenci, ki so bili skuhani na pari in stisnjeni. Instant ovseni kosmiči so navadno valjani kosmiči, ki so bili predhodno skuhani, s čimer se skrajša čas priprave. 

»Toda ne glede na to, katere kosmiče izberete, veljajo za polnozrnate in bi morali imeti bolj ali manj podobne hranilne vrednosti,« je za Time povedala Joanne Slavin, profesorica živilskih znanosti na Univerzi v Minnesoti. 

Ovseni kosmiči so zdravi, pravijo strokovnjaki – z nekaj opozorili!

Profimedia

»Na podlagi obstoječih dokazov, je uživanje polnovrednega ovsa vsekakor dobro za naše zdravje,« pravi Shengmin Sang, profesor znanosti o hrani, ki je preučil prehranske lastnosti ovsa.

Uživanje polnovrednega ovsa lahko vpliva na znižanje tveganja za sladkorno bolezen in znižanje slabega holesterola, kar bi lahko posledično preprečilo bolezni srca in ožilja. »Nekatere študije kažejo, da ima oves tudi protivnetne učinke,« pravi prof. Sang. 

Vlaknine so glaven atribut ovsenih kosmičev. Dobre so za veliko stvari, vključno z zdravjem prebavnega trakta. 

»V želodcu in v tankem črevesju, na primer, vlaknine pomagajo upočasniti predelavo in absorpcijo hrane na načine, ki spodbujajo občutek sitosti in blažijo odziv telesa na insulin. Vse to bi lahko zmanjšalo tveganje za sladkorno bolezen in presnovne bolezen,« pravi prof. Joanne Slavin.

Za razliko od pšenice in večine drugih žit, oves vsebuje velike količine posebne vrste vlaknin, ki jih poznamo pod imenom glukan. Študije so glukan že povezale z omenjenimi učinki. 

»Obstaja tudi vse več dokazov, ki kažejo, da polnovredni oves vsebuje številne fitokemikalije, ki imajo antioksidativne in protivnetne učinke,« prof. pravi Sang. 

Oves je tudi dober vir: 

  • vitaminov B, 
  • vitamina E in 
  • mineralov, kot so magnezij. 

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo! 

Profimedia
Obogatitev dobrih starih ovsenih kosmičev s sladkorjem, soljo ali drugimi dodatki lahko hitro zmanjša ali izniči njegove zdravstvene koristi! Najbolj zaskrbljujoč je dodan sladkor. 

Zato bodite pozorni najprej pri izbiri in nato tudi pri pripravi. 
Sicer pa se strokovnjaki strinjajo, da je uživanje kosmičev – ob predpostavki, da se odločite za tiste brez sladkorja in drugih nezdravih dodatkov oz. jih tako pripravljate – povsem dobra ideja. 

»Polnovredna žita so koristna in zdrava in ovseni kosmiči so vsekakor koristni,« pove Qi Sun, docent na oddelku za nutricionistko na Harvardu. "Uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk je dobra izbira."

Vir: time.com