Zdrava prehrana pri telesni dejavnosti

2. 3. 2007

S povečano telesno dejavnostjo se povečajo tudi energijske potrebe.

Za vzdrževanje telesne teže in vzdržljivosti moramo dobiti več energije (hrane), kar je odvisno od vrste in težavnosti telesne dejavnosti.

.

Prilagojena prehrana

Osnovni namen prehrane je, da zagotovimo organizmu tista hranila, ki mu omogočajo čim boljše delovanje. Tako bomo tudi prehrano prilagodili temu, ali je telesna dejavnost del našega vsakodnevnega življenja ali sploh življenjskega stila.

Ali je to pomemben, mogoče celo profesionalen del našega življenja ali smo le navadni rekreativci, ki v športu iščemo predvsem veselje in sprostitev.

Odziv telesa na obremenitev ni odvisen samo od časa in načina telesne dejavnosti. Kdor se sicer načrtno veliko rekreira, a ne živi v skladu z zdravim življenjem (spanje, prehranski režim, alkohol, kajenje . . ), je naredil premalo v smislu zdravega življenja.

Kdaj in kaj

Pomembno je upoštevati, kdaj in kaj boste jedli, saj bo to vplivalo na vaše počutje med telesno dejavnostjo in tudi njen uspeh – učinek. Upoštevati je treba, da bosta vnos hrane in vnos tekočine usklajena. Obroke hrane bo treba povečati, saj telo brez hrane ne bo delovalo tako, kot bi želeli, in kar je še bolj pomembno, to je potem nezdrav pristop do vašega telesa. Prav tako pa ni zdravo, če boste v telo vnesli preveč hrane.

Pred vadbo

Pred samo vadbo ne uživamo večjih obrokov, ki nam preveč obremenijo želodec. Lahko se namreč zgodi, da mišice našega telesa in prebavni sistem delujeta nasprotno in pojavijo se celo krči. Večji obrok hrane pred telesno dejavnostjo lahko povzroči utrujenost in zmanjša delovne ter telesne sposobnosti, tako zaradi mehaničnega pritiska želodca na srce in pljuča (prepono) kot zaradi izločanja nekaterih snovi, ki povzročajo zaspanost.

Zato velja pravilo, da mora več časa miniti med obrokom in dejavnostjo, če je intenzivnost večja. Če se sprehajamo, je to kratek čas, če pa se odpravimo na primer na tek na smučeh, pa naj bi minile 2 do 3 ure od večjega obroka. Pomembno je jesti ob pravem času in dati telesu tudi čas za prebavo, saj je ta med telesno dejavnostjo drugačna kot v mirovanju.