Za ljubitelje kave - spoznajte vrste espresso kave: Ristretto, affogato, mochaccino ...

Za ljubitelje kave - spoznajte vrste espresso kave: Ristretto, affogato, mochaccino ... (foto: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash) Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
31. 3. 2020

Espresso (po italijansko izrazita) je kava, ki je pripravljena s postopkom vodnega uparjanja. Tak način pripravljanja kave se je začel v Italiji konec 19. stoletja. Množično pa so se mehanski kavni aparati pojavili šele po letu 1940, ko je svetu svojo različico kavnega aparata predstavil Madžar iz Trsta Francesco Illy. Leta 1933 je  Alfonso Bialetti izumil kafetiero - moka za kuhanje espressa doma in ta je danes nepogrešljiva v italijanskih gospodinjstvih.  

Espresso
Photo by Matt Hoffman on Unsplash

Kratka črna kava (7g mlete kave) mora zapolniti približno tretjino male kavne skodelice. Espresso je osnovna kava in je sestavni del vseh ostalih kav, ki se pripravljajo pod pritiskom 9 atmosfer. Popularen je tudi dvojni espresso ali dopio espresso.

Lungo espresso ali americano

Dolgi espresso ali amerikanec je pri nas tudi znana kot podaljšana kava, kateri dodamo še enkrat več vode kot pri navadnem espressu.

Ristretto
profimedia

Kratek espresso - pri enaki količini mlete kave mora biti vode pol manj kot pri navadnem espressu.

Macchiato
profimedia

Macchiato (po italijansko obarvana) je kava kateri poleg espressa dodamo še od 1 centimetra do 1/3 skodelice prevretega mleka. Tisti z več mleka se imenuje lungo (dolgi) macchiato. Late macchiatto ali mlečni macchiato je sestavljen iz espressa, prevretega mleka in mlečne kreme. Po navadi se macchiato postreže v stekleni kavni skodelici.

Latte espresso
profimedia

Mlečni espresso ali pri nas kava z mlekom, se postreže v večji skodelici, saj espresso zalijemo s trikratno količino toplega mleka.

Caffe latte ali bela kava

Bela kava se prav tako postreže v večji skodelici, saj vsebuje 10 do 15 odstotkov espressa ter 85 do 90 odstotkov prevretega mleka.

Cappuccino - kapučino
profimedia

V Sloveniji je verjetno najbolj popularen kapučino, ki je sestavljen iz 1/3 espressa, 1/3 prevretega in 1/3 spenjenega mleka.

Mocha ali mochaccino
profimedia

Mochaccino je kapučino z dodano čokolado v prahu s katero se pripravlja vroča čokolada.

Affogato
profimedia

Affogato je kavni napitek s sladoledom. Glavne sestavine so espreso kava in vanilijev sladoled. Včasih vsebuje še liker – Amaretto.

Preberite še: Kaj je "dremež s kavo" in ali res deluje? ali pa V času epidemije raje uravnovesite kot okrepite imunski sistem