25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Žametne tortice s pehtranom

Žametne tortice s pehtranom (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
6. 4. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Pehtran je zelišče, ki lahko s svojim izrazitim okusom oplemeniti marsikatero jed.

Sestavine:
  • 2,5 skodelice moke, tip 500
  • 2 zvrhani žlici nastrgane temne čokolade
  • 1 čajna žlička soli
  • 1,5 skodelice kristalnega sladkorja
  • 1,5 skodelice olivnega olja
  • 2 jajci
  • 1 žlica vaniljeve arome 
  • 1 skodelica kefirja
  • 1 čajna žlička sode bikarbone 
  • 2 žlici alkoholnega kisa
  • en šopek in pol svežega pehtrana
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 2 tubi rdeče barve v gelu (po 5 g), lahko tudi
  • barvo v prahu (2 žlici)
  • 350 g kisle smetane
Priprava:

V posodo ubijemo jajci, dodamo kristalni sladkor in na najvišji hitrosti z električnim mešalnikom stepamo toliko časa (6 minut), da dobimo kremasto zmes. Jajčni zmesi dodamo vaniljevo aromo, nastrgano čokolado, sol, jedilno rdečo barvo, kefir, alkoholni kis in olivno olje. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti dobro premešamo.

V PVC-posodo stresemo moko. Dodamo sodo bikarbono, pecilni prašek in grobo zrezan sveži pehtran, ki smo mu odstranili stebelca (nekaj vejic pustimo za dekoracijo). Sestavine premešamo. Mešanico iz moke postopoma vmešavamo v 'mokri del' biskvita.

V odprtine pekača za mafine položimo papirnate skodelice za peko. Skodelice do dveh tretjin napolnimo z biskvitno zmesjo. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185 °C za 23 minut.

Pečene žametne tortice pustimo v pekaču, da se ohladijo. Pred serviranjem na vrh vsake tortice položimo eno čajno žličko kisle smetane in list pehtrana.

Nasvet:

Če želite dobiti lepo rdečo barvo biskvita, priporočamo, da uporabite jedilno barvo v prahu. Pred uporabo barvni prah raztopite v nekaj žlicah hladne vode.

Recept je prispeval Blaž – avtor bloga Blaž kuha 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri