Zanimivi prigrizki: Vafljev sendvič in ruski syrniki

1. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zanimivi prigrizki: Vafljev sendvič in ruski syrniki (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Ko vam običajen sendvič ali palačinke ne teknejo, si pripravite ruske syrnike ali bogat sendvič iz vafljev.

Vafljev sendvič brez glutena

Sestavine za vaflje:

  • pol kozarčka čičerkine moke
  • pol kozarčka pirine moke
  • eno jajce
  • žlička pecilnega praška 
  • ščepec soli

Nadev:

  • skuta
  • črna redkev
  • bučno olje
  • sol
  • poper
  • gobice 
  • pršut

Priprava:

V mešanico čičerkine in pirine moke dodamo eno jajce, žličko pecilnega praška in ščepec soli. Premešamo in spečemo v vaflomatu. Vaflje nadevamo s skuto, v katero primešamo naribano črno redkev ter bučno olje, poper in sol. Sendvič obogatimo še z na maslu popečenimi gobicami in kraškim pršutom.

Ruski syrniki s flambiranimi borovnicami

Sestavine za syrnike:

  • 250 g skute
  • 1 jajce
  • 1 žlička sladkorja
  • sol
  • 1 zvrhana žlica moke
  • limonina lupinica

Borovničeva omaka:

  • borovnice
  • maslo
  • timijan
  • rum
  • sladkor v prahu

Priprava:

Skuto zmešamo z enim jajcem, žličko sladkorja in ščepcem soli, zvrhano žlico moke in limonino lupinico. Testo naj ne bo preveč tekoče.

V ponvi segrejemo olje/maslo in nanj dodamo za zvrhano žlico testa. To se bo malo razlezlo in se oblikovalo v polpetke. Pečemo jih na rahlem ognju, da se strdijo in dobijo zlato skorjico. K syrnikom se poda slana omaka, lahko pa jo pripravite iz borovnic. Borovnice in timijan na maslu na hitro prepražimo, zalijemo z rumom in flambiramo. Postrežemo s syrniki in potresemo s sladkorjem v prahu. Poleg se poda črni, ruski čaj.

Recepta je prispevala Sabina Penšek – avtorica kulinaričnega bloga Tolsta nutrija. Sabina izredno rada potuje, njena potovanja oblikuje lokalna kulinarika, se pa tudi profesionalno ukvarja s stiliranjem hrane – reference si lahko ogledate na sabinapensek.com.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ