5 živil, ki so bogat vir kalija

5 živil, ki so bogat vir kalija (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2017

Zelo dober vir kalija so banane, a nikakor ne edini. Poiskali smo 5 živil, ki bodo prav tako poskrbela, da vaše mišice ne bodo utrujene.

Kalij je pomemben za delovanje srca, ključno vlogo pa igra tudi pri živčnih impulzih in pri krčenju mišice. Pravzaprav so vse celice človeškega organizma vezane na zadostno količino kalija, količina kalija pa s količino natrija in kalcija.

Če telo ne dobi dovolj kalija, se hitro srečamo z:

  • utrujenostjo,
  • mišičnimi krči,
  • pospešenim bitjem srca in
  • vrtoglavico.

Verjetno ste že slišali, da je banana eden boljših virov kalija. In to drži. 100 g banane vsebuje 358 mg kalija. Vsekakor pa banana ni edini način, kako poskrbeti za vnos tega pomembnega minerala.

Poiskali smo še 5 svežil živil, ki so prav tako bogat vir kalija:

1. Sladki krompir

Če ste si zaželeli zdravega obroka, potem si na krožniku svoje mesto zagotovo zasluži sladki krompir. Krompir je bogat s prehranskimi vlakninami, številnimi vitamini, 100 g kuhanega ali pečenega krompirja (brez soli) pa vsebuje približno 475 mg kalija.

2. Avokado

Ne bi mogli izbrati boljšega časa za avokado – odlično se poda solatam, obvezna sestavina pa je tudi pri pripravi omake guacamole. 100 gramov avokada vsebuje 485 mg kalija.

Več: 13 okusnih načinov uporabe pri pripravi zdravih obrokov 

3. Beli fižol

Radi ga imamo v čiliju, enolončnicah, kot prilogo ... Še toliko bolj, ker vsebuje zelo malo maščob, veliko beljakovin in postreže z visoko količino vitamina B6. Kalij? 100 g kuhanega fižola vsebuje 561 mg kalija.

4. Jogurt

Če si boste zaželeli zdravega prigrizka, je navadni jogurt zelo dobra izbira. 200 g vsebuje približno 597 mg kalija.

5. Špinača

Zelena listnata zelenjava se lahko uporabi na vrsto različnih načinov: v solati, za pripravo juh in v omleti, odlično se poda smutijem. Če je še niste vzljubili, je zdaj že čas, da jo. Špinača ima vrsto zdravilnih učinkovin, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov, pomirja živčevje, odstranjuje vodo iz telesa in poskrbi za 558 mg kalija.

Nasvet:

Posebno veliko kalija vsebuje tudi suho sadje, kot so suhe marelice (1880 mg), suhe slive (860 mg), dateljni (750 mg). A ker je sadje pogosto žveplano (marelice, rozine) in konzervirano, si je dobro zapomniti – zdravo je, če ga pojeste pest na dan.

Preberite še: Kje vse se nahaja kalcij (in to ni mleko)