Kako brstični ohrovt v resnici vpliva na zdravje?

3. 11. 2024
Deli
Z visoko vsebnostjo vlaknin brstični ohrovt podpira prebavo in pomaga pri rednem odvajanju. (foto: Profimedia)
Profimedia

Brstični ohrovt je izjemno hranljiva zelenjava, ki pozitivno vpliva na zdravje zaradi številnih hranilnih snovi. 

Tu je pet presenetljivih učinkov brstičnega ohrovta na zdravje:

1. Izboljšanje zdravja srca

Brstični ohrovt vsebuje veliko antioksidantov, predvsem vitamina C in K, ki zmanjšujeta vnetja ter ščitita krvne žile. Njegove vlaknine in kalij pomagajo uravnavati krvni tlak, kar prispeva k zmanjšanju tveganja za bolezni srca.

Preberite še:

2. Podpora imunskemu sistemu

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C brstični ohrovt pomaga okrepiti imunski sistem. Vitamin C deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami in pomaga telesu v boju proti okužbam, hkrati pa zmanjšuje tveganje za prehlade in druge bolezni.

3. Zaščita pred rakom

Brstični ohrovt spada med križnice, ki vsebujejo spojine, kot je sulforafan, ki lahko pomagajo pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka, predvsem raka na dojkah, prostati in debelem črevesju. Sulforafan deluje tako, da pomaga deaktivirati škodljive snovi in zavira rast rakavih celic.

Zdrave lastnosti brstičnega ohrovta

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C brstični ohrovt pomaga okrepiti imunski sistem.

profimedia

4. Izboljšanje prebave

Z visoko vsebnostjo vlaknin brstični ohrovt podpira prebavo in pomaga pri rednem odvajanju. Vlaknine spodbujajo zdravo črevesno mikrofloro, izboljšujejo absorpcijo hranil ter pomagajo pri zmanjševanju tveganja za prebavne težave, kot je zaprtje.

5. Podpora zdravju kosti

Vitamin K v brstičnem ohrovtu igra ključno vlogo pri zdravju kosti, saj je pomemben za mineralizacijo kosti in sintezo beljakovin, ki pomagajo pri ohranjanju močnih kosti. Poleg tega vitamin K sodeluje pri strjevanju krvi, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe in zlome.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del