Čokoladno-pomarančni mafini

19. 10. 2013
Deli
Čokoladno-pomarančni mafini (foto: Mateja jordovič Potočnik)
Mateja jordovič Potočnik

Odlični mafini, pripravljeni iz zdravih sestavin in s kokosovo maščobo, eno redkih, ki pripomore k hujšanju. Uporabite lahko kokosovo maščobo brez okusa ali takšno s kokosovo noto. Slednja sladicam pravzaprav pristaja.

Sestavine:
  • 125 g stopljene kokosove maščobe
  • 2 jajci
  • 250 ml sveže ožetega pomarančnega soka
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 100 g temne čokolade s 70 % kakavovega deleža
  • 100 g kandirane pomarančne lupinice – oranžat
  • nastrgana lupinica 1 limone iz biološke pridelave
  • 280 g gladke pirine mehke moke
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
  • ščepec soli
  • vaniljev sladkor
Priprava:

Pečico ogrejemo na 160 stopinj. S papirnatimi modelčki obložimo pekač za 12 mafinov. Čokolado narežemo na majhne koščke in stresemo v kozico, ki jo postavimo v posodo z vrelo vodo. Posodo z vodo odmaknemo z ognja in pustimo nekaj minut, da se čokolada stopi. 

Olje, jajca, sladkor, stopljeno čokolado, pomarančni sok, limonino lupinico in oranžat zmešamo z lopatko. Moko s pecilnim praškom presejem in ji dodamo sol in vaniljo.

Suhe sestavine dodamo mokrim in dobro premešamo. Maso nadevamo v modelčke.

Pečemo 25 minut in z zobotrebcem preverimo, ali so pečeni. Če se testo še vedno prijema zobotrebca, mafine pečemo še kakšno minuto, vendar ne dlje. Preveč pečeni mafini postanejo suhi in drobljivi.

Mafine po želji prerežemo in namažemo s kislo marelično marmelado in prelijemo s stopljeno temno čokolado, ki ji dodamo žličko tekoče kokosove maščobe.

Ohlajene shranimo v neprodušno zaprti posodi.

Čokoladni pomarančni mafini so boljši naslednji dan kot sveže pečeni.

Recept pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Mateja Jordovič Potočnik  

V branje priporočamo tudi: Kokosova maščoba: Da ali ne.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"