Gorčica - pekoče zdravilo

Gorčica - pekoče zdravilo (foto: Profimedia) Profimedia
9. 11. 2015

Ob klobasici ali v solatnem prelivu – kot začimbo gorčico uporabljajo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Da so pekoča zrna tudi zdravilna, vedo le redki.

Uporaba gorčice v kuhinji ima dolgo zgodovino in tudi v zdravilne namene jo uporabljajo že več kot dva tisoč let. Danes vemo, da je zdravilno gorčično olje v zrnih, ki skrbi tudi za pekoč okus. Ta eterična olja nastanejo šele, ko se zrna zmeljejo v moko in pomešajo z vodo.

Z uporabo gorčice postanejo mastne jedi lažje zaradi olj, ki so v njej, spodbujajo apetit, pospešujejo prebavo in uravnavajo krvni tlak. Kavna žlička začimbne paste lahko odmaši nos.

Raziskava kaže, da redno uživanje pekoče gorčice preprečuje raka. Enako učinkoviti kot pasta so tudi kalčki, ki jih lahko podobno kot krešo sami vzgojimo iz zrn.

Poleg vitaminov vsebujejo veliko fosforja, kalija in železa. Spomladi mladi listi bele gorčice niso le okusni v solati, temveč jim zdravniki pripisujejo tudi antidiabetični učinek.

Recept za zunanjo uporabo

Ljudska medicina pozna zanesljive recepte tudi za zunanjo uporabo.

Obkladki z gorčico pomagajo pri:

  • kašlju,
  • ledvenem useku,
  • išiasu,
  • nategnitvah,
  • kroničnem vnetju sklepov in
  • revmatičnih težavah.

Povzročijo okrepljeno prekrvavitev tudi v globljih tkivih in odvajajo vnetne snovi. Za to se uporablja sveže zmleta moka črne ali bele gorčice.

Priprava obkladka:

Tri jedilne žlice moke dajte v skledo in jih prelijte s približno litrom tople vode pri 45 stopinjah. Pustite, da stoji pet minut, v raztopino pomočite tanko laneno krpo, ožmite jo in jo položite na prizadeto mesto. Čez njo položite debelejšo laneno krpo in volneno krpo.

Obkladek naj učinkuje največ 15 minut, vendar ga odstranite, brž ko vas zapeče. Kožo umijte. Na zelo občutljivo kožo in majhnim otrokom ne dajajte teh obkladkov.

Poskusite tudi: Kopel za noge z gorčico