Gorčično seme - majhno seme z velikimi učinki

Gorčično seme - majhno seme z velikimi učinki (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 12. 2013

Vsi poznamo rek, da je močan strup spravljen v majhnih stekleničkah. Tokrat ne govorimo o strupu, ampak o začimbnici s tako neverjetnimi lastnostmi, da so jo v preteklosti uporab­ljali kot zdravilo.

Ob besedi gorčica najprej pomislimo na rumenkasto rjavkasto pasto, ki je nepogreš­ljiva spremljevalka mastnih klobas in mesa ter obvezni dodatek k hitri prehrani in zato ne deluje prav nič zdravo. V resnici pa je ta pasta, imenovana 'zenf', narejena iz gorčičnih semen, ki kar prekipevajo od zdravilnih lastnosti.

Zdravje v gorčičnih semenih

Gorčica po navedbi številnih virov razstruplja telo, deluje protibakterijsko, protivirusno in protivnetno, izboljša prebavo, znižuje slab holesterol, koristi pri srčnih obolenjih, revmatičnih in artritičnih bolečinah, ščiti pred okužbami dihal in sečil.

Je najboljša spremljevalka mastnih, mesnih jedi prav zato, ker omogoči lažjo prebavo težkih živil in omili njihove škodljive vplive.

Gorčica je ena od najstarejših poznanih začimb in verjetno edina, ki je svoje mesto našla tudi v svetem pismu. Obstajajo sumerski, babilonski, kitajski in egipčanski zapisi, ki govorijo o uporabi gorčice v medicinske namene. O gorčici kot začimbi pa govorijo šele zapisi starih Rimljanov iz začetka našega štetja. V 13. stoletju je monopol nad predelavo gorčičnih semen dobilo francosko mesto Dijon, in tako ima gorčica še danes naziv 'dijonska'.

Gorčično olje

Gorčično seme je glede na vrsto različno pikantnega okusa. V zadnjem času lahko v naših trgovinah poleg različnih gorčičnih past dobimo tudi gorčična semena in gorčično olje.

Gorčična semena uporabljamo za domačo pridelavo pikantnih kalčkov pa tudi kot začimbo.

Izredno uporabno pa je gorčično olje. Poleg vseh zdravilnih lastnosti in izvrstnega okusa gorčično olje odlikuje izredno visoka točka dimljenja. To pomeni, da ga lahko segrevamo tudi do zelo visokih temperatur, pa ne bo spremenilo svojih lastnosti in postalo zdravju škodljivo.

Zaradi specifičnosti okusa je gorčično olje primerno za gurmansko kulinariko. Preizkusila sem ga pri pripravi kuhanih in tudi presnih jedi ter bila vedno navdušena nad polnostjo aromatičnega okusa, ki ga pričara to olje.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja