Imamo recept za domačo kombučo! Veliko boljša od kupljene 😉

Imamo recept za domačo kombučo! Veliko boljša od kupljene 😉 (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2023

Živimo v časih, ko postaja znanje naših babic vse bolj pomembno in prepoznano. Naučili smo se peči kruh z drožmi, izobražujemo se o zdravilnih rastlinah, prehladna obolenja naših malčkov zdravimo s prerezano čebulo ob postelji. Še en veliki povratek je doživela kombuča, ki ji danes spet staro in mlado priznava blagodejne učinke na telo in počutje.

Je pa ta napitek precej starejši, kot bi si marsikdo mislil - kombuča izvira iz Kitajske, kjer že več kot 2000 let velja za eliksir nesmrtnosti; šele v 20. stoletju pa se je preko Rusije razširila po domala vsej Evropi. Vsebuje kofein (a bistveno manj, kot kava) in nekaj malega alkohola.

Nastane s fermentacijo sladkanega črnega čaja, ko kulture kvasovk reagirajo z bakterijami ocetnega kisanja in na površju tvorijo značilno zdrizasto opno, kombučino gobo.

In kaj je tisto, zaradi česar je kombuča (spet) tako popularna?

  • vsebuje zdrave probiotike, ki blagodejno vplivajo na črevesno mikrobioto – morda najbolj zanemarjen del našega imunskega sistema, na katerega postanemo pozorni šele, ko nas nekaj “zvije.”

  • razstruplja telo

  • lajša težave pri čiru na želodcu

  • ohranja zdrave sklepe, saj glukozamini v kombuči pomagajo tvoriti hialuronske kisline

Čeprav jo najpogosteje kupimo že pripravljeno, pa jo lahko naredite tudi sami.

Imamo recept:

Najprej skuhate črni čaj in ga izdatno osladkate, ko se ohladi, pa ga prelijete v večji steklen kozarec (nikakor ne v plastični ali kovinski, saj lahko pride do neželenih reakcij). Nato vanj položite kulturo kombuče ter ga prekrijete z gazo, ki jo zatisnete z elastiko.

Kozarec postavite na toplo in svetlo mesto (kot so vedele že naše babice, so idealne razmere za fermentacijo na kakšni s soncem osvetljeni okenski polici) in po približno dveh tednih boste imeli čisto svojo kombučo.

To lahko precejeno hranite v hladilniku in vsak dan spijete kozarec. Pijači lahko po okusu dodate sadne sokove ali začimbe, je pa potrebno biti pri domači pripravi pozoren na higieno, da ne pride do tvorbe patogenih bakterij.

Da bi kdo zaradi pitja kombuče res živel večno, sicer še ni dokazano, vam bo pa vaše črevesje brez dvoma hvaležno za to ponovno odkrito starodavno modrost.

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: