Izjemne lastnosti soka pšenične trave

11. 3. 2014 | Vir: Lisa
Deli
Izjemne lastnosti soka pšenične trave (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Sok pšenične trave zaradi visoke vsebnosti klorofila uživa zelo veliko spoštovanje. Veliko različnih raziskav in laboratorijskih eksperimentov v zadnjih desetletjih dokazuje, da je klorofil terapevtski tonik za celo vrsto različnih obolenj.

Klorofil deluje podobno kot rdeča krvna telesca in pomaga pri čiščenju arterij. Hranila in kisik, ki jih klorofil vsebuje, pomagajo pri razstrupljanju in odplavljanju toksinov iz našega telesa, poleg tega pa še stimulirajo kostni mozeg pri proizvajanju novih celic.

Sok pšenične trave je temelj marsikaterega naravnega zdravljenja, saj ima izjemne last­nosti pri regeneraciji telesa.

Pšenična trava se tako ponaša z vsaj 18 izjemnimi lastnostmi, zaradi katerih bi moral biti njen sok del našega vsakdanjika:

  • Je eden izmed najbogatejših virov vitaminov A in C.
  • Vsebuje uravnotežen spektrum vitaminov B, vključno z vitaminom B 17, ki naj bi pomagal selektivno uničevati določene rakave celice, ne da bi bile poškodovane normalne celice.
  • Vsebuje visokokakovosten naraven kalcij, fosfor, magnezij, natrij in kalij v uravnoteženih količinah.
  • Je vir organskega železa, ki izboljšuje cirkulacijo.
  • Vsebuje od 92 od 102 minerala v sledeh, ki jih lahko dobimo iz rastlin.
  • Je najbolj učinkovita oblika klorofilne terapije.
  • Pomaga pri zniževanju krvnega pritiska.
  • Je podobna molekulski strukturi rdečih krvnih telesc, zato povečuje zmožnost, da kri prenaša kisik v vsako celico telesa.
  • Pomaga pri izločanju usedlin zdravil v telesu.
  • Čisti jetra.
  • Pomaga, da se rane hitreje celijo.
  • Pomaga pri izločanju metaboličnih toksinov iz telesa.
  • Pomaga pri težavah s krvnim sladkorjem.
  • Pomaga pri izpadanju in sivenju las.
  • Pomaga pri zaprtju.
  • Povečuje odpornost proti sevanju in pomaga pri simptomih zastrupitve s sevanjem.
  • Pomaga kot razkužilo, tako da uničuje bakterije v krvi, limfi in tkivih.

Imamo jo za popolno hrano, saj vsebuje za človeško telo vse potrebne aminokisline.

Ker je pšenična trava izjemno močan očiščevalec organizma, nam je lahko takoj po zaužitju njenega soka celo malce slabo. To je reakcija na toksine, ki so se začeli sproščati v organizmu. Zato priporočajo, da začnemo z manjšimi količinami (npr. 0,3 dl), ki jih počasi povečujemo (do 1,1 dl).

Sok pšenične trave ima izjemno močan okus, ki marsikomu ni všeč. Zato ga za lažje zaužitje mešamo z limoninim, pomarančnim ali sokom grenivke.

Treba je poudariti, da sok pšenične trave ni stabilen in se hitro pokvari. Zato ga je treba zaužiti čim prej po sočenju (najpozneje v 15 minutah). Po drugi strani pa lahko porezano pšenično travo (seveda primerno zaprto) hranimo v hladilniku tudi teden dni. Zamrznjen sok pšenične trave lahko hranimo dlje, ni pa tako učinkovit kot sveži sok, katerega hranila so nedotaknjena.

Najbolje je, da pšenično travo gojimo sami doma in jo sočimo takoj pred zaužitjem. Za sočenje uporabljamo horizontalni sokovnik z enojnim ali dvojnim vijakom, lahko pa tudi enega izmed novih počasnih vertikalnih sokovnikov.

Če nimamo sokovnika oziroma si ga težje privoščimo, je odlična rešitev ročni sokovnik za sočenje trave, ki je bistveno cenejši. Za sočenje trav in zelenja na splošno pa niso primerni centrifugalni sokovniki.

Č ne moremo trave gojiti sami, jo lahko kupimo tudi v prahu in uživamo po navodilih.

Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"