Kisla repa čisti organizem

Kisla repa čisti organizem (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2016

Dandanes veliko slišimo o raznih očiščevalnih dietah, ki jih naši predniki niso poznali. Saj jih tudi niso potrebovali – z vsakodnevnim uživanjem kisle repe so temeljito čistili organizem in krepili zdravje.

Kako nastane kisla repa?

Kisanje repe poteka podobno kot kisanje zelja.

Olupljeno in na debele rezance naribano repo (lahko pa tudi celo) zmešamo s soljo, jo potlačimo v kad za kisanje, da jo prekrije voda, in obtežimo. Ker repa vsebuje več vode kot zelje, je ni treba tako močno potlačiti, pa tudi malce manj jo solimo.

Poznamo več sort repe, za prehrano ljudi in kisanje pa je primerna strniščna repa, ki je veljala za osnovno hrano naših prednikov, še preden se je razširila pridelava krompirja in repo povsem izpodrinila z vsakdanjega jedilnika.

Pomlajuje in čisti

Kisla repa oskrbi naše telo s potrebnimi balastnimi snovmi in beljakovinami in ogljikovimi hidrati.

Prav tako je tudi bogat vir kalcija, natrija, kalija, magnezija, železa in fosforja ter vitaminov B1, B2, B3 in C. Vsebuje tudi folno kislino in antioksidante, ki zavirajo procese staranja.

V njej je prisotnih tudi precej glukozinolatov, ki vsebujejo žveplo, zato koristno vpliva na dihala in ožilje, hkrati pa zaradi vsebnosti vitamina K tudi razmaščuje in čisti kri.

Kisla repa deluje antiseptično in učinkovito čisti sečne poti. Njene sestavine spodbujajo delovanje žlez ter pospešujejo in poživljajo presnovo. Kisla repa tudi ureja in pospešuje prebavo, zavira delovanje karcinogenih snovi ter tako preprečuje raka na črevesju.

Kislo repo lahko uživamo presno, vendar jo zaradi ostrega okusa večinoma pripravljamo v zimskih enolončnicah in prikuhah. Presna kisla repa je okusna popestritev zimskih solat, odlično pa se poda tudi v sendviče.

Frančiška Pišek priporoča, da tudi kislo repo hranimo v hladilniku, kot zelje: v steklenem kozarcu in prelito s tekočino, da ni v stiku z zrakom.

Tudi kolerabo lahko kisamo

Manj znano je, da lahko tako kot repo kisamo tudi naribano kolerabo. Koleraba ima podobne zdravilne učinke kot repa.

Zaradi prijetnega, sladkastega okusa je najboljša, če jo jemo presno, sicer pa jo v kuhanih jedeh pripravimo enako kot repo.

Za kislo kolerabo povprašajte pri prodajalcih zelja in repe iz ekološke pridelave.