Kitajsko zelje - lahko prebavljivo in polno vitamina A

16. 7. 2013 | Vir: Lisa
Deli
Kitajsko zelje

Kitajsko zelje spada med zeljevke ter je zelo zdrava in vsestransko uporabna zelenjava.

Izvira iz severne Kitajske, kjer ga poznajo že stoletja, v Evropo pa je prišel konec 19. ali na začetku 20. stoletja. Je milega in osvežujočega okusa. Najpomembnejše sestavine kitajskega zelja so beljakovine, ogljikovi hidrati, aminokisline, gorčično olje, mineralne snovi, kot tudi veliko provitamina A in C.

V nasprotju z drugimi vrstami zelja je kitajsko zelje lahko prebavljivo, ne napenja in je primerna dietna hrana.

Recept

Kitajsko zelje z rdečo peso

V solatni skledi zmešamo tanko narezano kitajsko zelje in vsaj dvakrat manj naribane surove olupljene rdeče pese. Začinimo s polivko, ki jo pripravimo tako, da kozarček lahke kisle smetane zmešamo z nekaj žlicami vode, da postane gosto tekoča, ter vanjo vmešamo ščep zmlete kumine. Polivko lahko naredimo tudi iz navadnega jogurta.

Kitajsko zelje z rdečo peso

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord