Miti in resnice o veganski prehrani

Miti in resnice o veganski prehrani (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2021

Veganska prehrana je vse bolj priljubljena tudi pri nas. Še vedno pa med populacijo krožijo neresnice o tej prehrani. Preverite, kaj o takem načinu prehranjevanja drži in kaj ne.

Z vegansko prehrano lahko izgubimo odvečne kilograme

Ne drži.
Žal vas moramo razočarati, a izguba telesne teže ni tako enostavna. S pomočjo spremenjenega načina življenja seveda lahko izgubite kilograme, a jih lahko z rastlinsko prehrano tudi pridobite. Danes je na tržišču že veliko nadomestkov mesa, ki so lahko celo bolj kalorični od živalskih produktov.

Za izgubo odvečne telesne teže je pomembna polnovredna rastlinska prehrana v kombinaciji z dovolj gibanja.

Z vegansko prehrano lahko pride do pomanjkanja hranil

Delno drži.
Z vegansko prehrano lahko pride do pomanjkanja določenih hranil. Najpogostejša so pomanjkanja železa, vitamina B12 ter omega-3 maščobnih kislin. Železo in omega-3 je možno pridobiti tudi z rastlinsko prehrano, na začetku se je samo potrebno dobro pozanimati, katera živila so priporočljiva.

Dober vir železa so brokoli, špinača, leča, čičerika, fižol...
Omega-3 maščobne kisline pa lahko pridobite z lanenimi semeni, chia semeni, orehi, konopljinimi semeni...

Vitamina B12 v rastlinski prehrani praktično ne najdemo, zato je potrebno uživanje dodatkov. Živina dobi vitamin B12 med pašo, zato ga najdemo tudi v živalskih produktih. Ker pa se danes večina živine ne pase, temveč je v hlevih, se tudi njim dodaja dodatek vitamina B12. Če imate torej pomisleke o jemanju dodatkov, naj vam povemo, da jih dobivajo tudi rejne živali, katerih izdelki se potem znajdejo na naših policah.

Z vegansko prehrano ne moremo dobiti dovolj beljakovin

Ne drži.
Danes je že dokazano, da imajo rastlinski izdelki lahko celo več beljakovin, kakor meso in mlečnine. Tudi vse več športnikov dokazuje, da z vegansko prehrano lahko pridobimo dovolj beljakovin tudi ob večjih naporih.

Veganska prehrana je bolj zdrava, od običajne

Delno drži.
Tudi veganska prehrana je lahko izjemno nezdrava, če uživamo pretežno procesirano in mastno prehrano. Če primerjamo vegana, ki jé večinoma procesirano hrano, ob tem uporablja veliko maščobe in ne uživa dovolj sadja in zelenjave ter vsejedca, ki uživa uravnoteženo prehrano, je najbrž bolj zdrav slednji.

Pogosto pa se izkaže, da je povprečen vegan bolj zdrav od povprečnega vsejedca. (vir) Rastlinska prehrana lahko zmanjša tveganje za nastanek raka, srčno-žilnih bolezni (vir), sladkorne bolezni tipa 2 (vir) ter številnih drugih težav.

Veganska prehrana je nepraktična in draga

Delno drži.
Res je, da je včasih (sploh v manjših naseljih) še vedno težko zunaj dobiti uravnotežen, okusen in poceni rastlinski obrok. A s tem, ko je zanimanje za vegansko prehrano vedno večje, je tudi ponudba vse bolj raznolika. 

Tudi na policah v trgovini najdemo vse več živil rastlinskega izvora. Sploh v večjih trgovinah lahko danes najdemo praktično vse, kar potrebujemo. Cene so v določenih primerih lahko višje, je pa zato tudi sama kvaliteta izdelka ponavadi tudi boljša. Še vedno pa vse več izdelkov postaja cenovno bolj dostopnih.

Veganska prehrana je torej lahko super izbira za vse, ki vam je mar za svoje lastno zdravje, pa tudi za živali in planet. Na začetku je morda nekoliko nenavadno in težko iskati primerne izdelke.

V kolikor si želite narediti spremembo vam svetujemo, da pomoč poiščete ravno pri ljudeh, ki se prehranjujejo vegansko. Lahko povprašate znance, poiščete na spletu kakšno skupino ali forum... Prepričani smo, da vam bodo ljudje z veseljem pomagali poiskati vse, kar iščete. Seveda pa se o zdravju posvetujte tudi s strokovnjaki, ki vam bodo dali najboljše napotke, na kaj biti še posebej pozorni.

Veronika Sivka