Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Losos v pršutni srajčici s sladkim krompirjem (foto: Mateja Jordovič Potočnik, stiliranje Žana Kapetanović) Mateja Jordovič Potočnik, stiliranje Žana Kapetanović
19. 4. 2012

Bralke in bralci, ki jim ni vseeno, kaj se znajde na njihovih krožnikih, so se udeležili že tretjega sensinega tečaja priprave srečne hrane, ki so ga tokrat prvič organizirali na Štajerskem – v Studiu Gorenje v Limbušu.

Poučno in slastno

Tečaj sta vodila Vesna Milenković, ki je s pomočjo tečajnikov vse obroke skuhala, in Mario Sambolec, ki je pri vsakem obroku razložil, zakaj smo izbrali točno določene sestavine in kakšen učinek imajo na naše telo in zdravje.

Pri pripravi hrane smo posegli po živilih, ki bi jih lahko tudi sami nabrali, izluščili, pridelali ali ulovili. Veliko je bilo govora o kombiniranju živil oziroma o tem, kako pripraviti obrok, ki bo vseboval vsa glavna hranila: beljakovine, dobre maščobe in vlaknine.

Glede na to, da nam pomlad že ponuja veliko svežih darov narave, smo v recepte vključili šparglje, regrat in čemaž.

Posladkali smo se z ovseno pito s suhimi slivami, variacija pri izbiri sadja pa je zdaj za domačimi štedilniki prepuščena naši domišljiji in eksperimentiranju.

Zajtrk

Jajčka s čemažem

Potrebujemo:

 • 2 jajci
 • ščep ali dva svežega čemaža
 • sol, poper, prečiščeno maslo (ghee)

Jajčka spečemo 'na oko' na malo prečiščenega masla, jih s soljo in poprom začinimo po okusu ter pečena položimo na posteljico iz sveže nasekljanega čemaža. Uživamo v aromi, ki jo jajčni beljak prevzame od čemaža.

Kosilo

Losos v pršutni srajčici s sladkim krompirjem

Potrebujemo:

 • 2 lososova zrezka
 • 4 rezine kraškega pršuta
 • 1 velik gomolj sladkega krompirja
 • maslo, sol in poper

Lososova zrezka čisto malo osolimo, obilno popopramo in vsakega zavijemo v dve rezini pršuta. V ponvi raztopimo maslo ter ju na šibkem ognju počasi popečemo.

Priporočljivo je, da je ponev pokrita. Gomolj sladkega krompirja olupimo, ga narežemo na tanjše rezine, zložimo v pekač, ki ga prej naoljimo z malo oljčnega olja.

Krompir solimo, popramo, pokapamo z nekaj kapljicami oljčnega olja in pečemo v pečici do mehkega, približno 45 minut na 200 °C. Prvih 30 minut pečenja pekač pokrijemo s folijo, da se krompir ne izsuši. Nato folijo odstranimo, da se jed po vrhu zapeče.

Miso juha s šitake gobami

Potrebujemo:

 • zelenjavno jušno osnovo
 • šitake gobe, zeleni del pora ali liste mlade čebule, korenček
 • liste peteršilja
 • hatcho miso pasto (ali drug miso po okusu)

Vso zelenjavo, ki nam je ostala ob siceršnji pripravi obrokov, lahko uporabimo za pripravo jušne osnove, iz katere nato pripravimo slastne juhe, zalijemo rižote, golaže in različne omake.

Zelenjavo v vodi kuhamo 20 minut. Kuhano zelenjavo odstranimo, jušno osnovo pa uporabimo za pripravo miso juhe. Dodamo na lističe ali kockice nasekljano gobo, nato narezan korenček in na kolute narezano mlado čebulo. Zavremo in odstavimo z ognja.

Uporabimo približno 1 jušno žlico miso paste za 1 liter juhe oz. prilagodimo okusu. Miso pasto v manjši skodelici raztopimo v malo juhe in vse skupaj dodamo preostali tekočini.

Večerja

Spomladanska solata z jajcem in avokadom

Potrebujemo:

 • po 100 g svežega regrata in motovilca
 • avokado
 • kuhano jajce
 • oljčno olje, balzamični kis, sol

Opranemu regratu in motovilcu dodamo na kocke narezan avokado in kuhano jajce ter začinimo z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in soljo. Pazimo na količino olja, saj sta tako jajce kot avokado bogata z maščobami.

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik, stiliranje: Žana Kapetanović 

Če bi radi spoznali nekaj novega in hkrati zdravega in slastnega, se prijavite na Sensin tečaj kuhanja, ki bo v soboto, 19. maja, od 9. do 15. ure, v Studiu Gorenje v Velenju.