Redkvica - pomaga pri težavah z jetri in žolčem

Redkvica - pomaga pri težavah z jetri in žolčem (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 3. 2013

Redkev izvira iz Azije in je ena od najstarejših rastlin, ki jih je človek začel gojiti. Vendar pa redkvica ni le starejša od Rimljanov, ima tudi veliko zdravstvenih koristi.

V Evropi so redkvico gojili že pred obdobjem Rimljanov. Prihaja iz družine križnic, obstaja pa veliko sort redkvic, različnih barv in oblik. Ločimo jih lahko na poletne, jesenske, zimske in spomladanske.

Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, kalcij, kalij, fosfor, natrij, železo, vitamin C. Vse to so hranila, ki so učinkovita v boju proti raku.

Redkvica poskrbi tudi za boljšo prebavo. Spodbuja tek in pospešuje izločanje prebavnih sokov ter pomaga pri težavah z jetri in žolčem. Sok redkvice pomirja prebavni sistem in razstruplja telo.

V kombinaciji z medom pa je zelo dobro zdravilo proti kašlju.

Tudi listi so zdravilni. So bogat vir vitamina C, beljakovin in kalcija.

Nega suhe kože z redkvico

Za osvežitev in nego obraza pripravite pire iz surove vrtne redkvice in ga nanesite na obraz. Pustite nekaj časa, nato izperite.

Zaradi hranil, ki jih redkvica vsebuje, je odlično sredstvo za zdravljenje kožnih bolezni - pomaga pri izpuščajih in suhi koži.

Redkvica iz pečice

Pečico segrejete na 225 stopinj. Rdeče redkvice očistite in razpolovite. Stresite jih v pekač, pokapljajte z oljem, dodajte sol in poper po želji. Redkvice pečemo od 15 do 20 minut.

Odlične so kot priloga, topla ali ohlajena.