TAKO izgledajo začetni znaki motenj hranjenja

TAKO izgledajo začetni znaki motenj hranjenja (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2021

Motnje hranjenja so žal vse bolj pogoste tudi pri nas. Včasih nastopijo tako zelo neopazno, da jih sploh ne prepoznamo, dokler ni situacija že kritična. Preverite, kateri so začetni znaki motenj hranjenja, na katere je dobro biti pozoren!

Ob hrani ste nervozni

Kadar napoči čas za obrok, postanete nervozni. Na mesto, da bi se sprostili in uživali ob okusni hrani, ste napeti in se počutite pod pritiskom. Obroki vam predstavljajo stres in pogosto se pred/po jedi počutite slabo.

Težko se odločite kaj in koliko jesti

V restavraciji dolgo časa strmite v menu, saj se zelo težko odločite, kaj bi naročili. Tudi doma lahko dolgo časa stojite ob hladilniku in premišljujete, kaj bi si naredili za jesti. 

Pogosto imate težave tudi s količino hrane. Dogaja se vam, da ste po obroku takoj spet lačni, v drugi skrajnosti pa lahko nastopijo obdobja prenajedanja, ko jeste tudi po tem, ko ste že siti.

V družbi jeste drugače, kakor sicer

Eden izmed zelo pogostih znakov motenj hranjenja je tudi ta, da se svojih prehranjevalnih navad nekoliko sramujete. Zaradi tega v družbi naročate "bolj zdravo" hrano in tudi količinsko pojeste manj. Zadržujete se, da ne bi posegali po prigrizkih. Lahko se zgodi tudi, da se izogibate druženjem, ki vključujejo hrano (večerje, kosila...).

Motnje hranjenja vsekakor niso šala in lahko vodijo v resne zdravstvene težave. V kolikor pri sebi opazite zgodnje znake, bodite vsekakor pozorni in si po potrebi poiščite tudi strokovno pomoč.