6 top živil za možgane

6 top živil za možgane (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 6. 2015

Tudi možgani potrebujejo gorivo za delovanje. Kvalitetno gorivo! Zdrave maščobe, antioksidante, ravno pravšnji odmerek 'pravih' ogljikovih hidratov... Predstavljamo 6 najboljših živil za možgane.

1. Borovnice

Dejansko pomagajo nevronom v naših možganih, da lažje in predvsem bolj učinkovito komuniciramo!

V poletne solate dodajte borovnice. Kar zamrznjene lahko vmešate v jogurt, odlične so tudi zmešane v blenderju (ali s paličnim mešalnikom) z beljakovinami v prahu in nekaj kockami ledu.

Prava stvar za stimulacijo presnove, hitro potešitev lakote ali potrebo po sladkem ter za osvežitev v vročih poletnih dneh.

2. Sardine

Veliko zdravja v poceni konzervi. Nabite so z maščobnimi kislinami omega 3 in s kalcijem. Odvisno od tipa sardin lahko ena konzerva pokrije od 25 do 38 odstotkov priporočenih dnevnih potreb.

Vsebujejo tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan ter celoten nabor vitaminov skupine B. In ker so sardine nizko v morski prehranjevalni verigi, se toksini in kontaminanti (kot na primer živo srebro) v njih ne nabirajo. 

3. Divji losos

Izpolnjuje vse pogoje za status tako imenovane 'superhrane' na praktično vseh možnih zdravstvenih področjih. Ravno zato ga brez dvoma uvrščamo v skupino najbolj zdrave hrane z našega planeta.

Divji losos in gojeni losos nista prav nikakršna konkurenta. Razlika v kvaliteti njunega mesa je posledica predvsem okolja, v katerem živita, in hrane, na kateri odraščata.

4. Orehi

Glede na očitno podobnost človeškim možganom bi ta plod istoimenskega drevesa lahko bil resnično namenjen podpori delovanja tega organa.

Orehi vsebujejo najvišje koncentracije maščobnih kislin omega 3 med vsemi oreščki.

Poleg tega so pokazali odličen potencial na področju nadzorovanja telesne teže. V skladju z znanstveniki z univerze Loma Linda naj bi uživanje orehov (4 do 6 polovic) pred obroki uspešno znižalo raven lakote in pripomoglo k manjšemu vnosu kalorij.

5. Rooibos

Raziskovalci z univerze Iwate na Japonskem so z obsež­no študijo dokazali koristne učinke rdečega čaja na možgane in živčni sistem – preprečuje namreč nastanek lipidne peroksidacije, procesa, ki se zgodi, kadar škodljivi prosti radikali okupirajo živčno tkivo in možganske celice.

Čaj ne vsebuje kofeina ali teina, kot se imenuje njegova različica, ki jo najdemo v pravih čajih. Če temu dodamo še splošni pomirjevalni učinek na telo in spodbujanje globokega ter kakovostnega spanca, ugotovimo, da je rdeči čaj idealna večerna razvada.

6. Kakav

Natančneje surovi kakav (kar pomeni, da ni termično obdelan do onemoglosti) in najnatančneje: z oznako ekološkega kmetovanja in pravične trgovine (fairtrade).

Kakav je nabit s spojinami, ki jim pravimo flavonoidi. Posebna skupina flavonoidov, prisotnih v kakavu, se imenuje flavanoli, ti preprečujejo maščobam podobnim substancam v krvi, da bi mašile stene arterij.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri