Čemaževa juha s porom in krompirjem

20. 4. 2013

Ko v gozdu zadiši po česnu, se začne sezona čemaža.

Vendar previdno pri nabiranju. Listi, katerih vonj spominja na česen, po obliki spominjajo na strupeno šmarnico. Preden jih potrgate, liste vedno povohajte ali pa jih nekoliko podrgnite med prsti.

Recept za čemaževo juho

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 šalotka
  • 1/2stebla pora
  • 300 g krompirja
  • 1 žlica masla
  • 800 ml zelenjavne juhe
  • 1 lovorov list
  • 2 brinovi jagodi
  • 2 žlici creme fraiche
  • muškatni orešček
  • sol, poper
  • 100 g čemaža
  • kreša

Priprava:

1. Šalotko očistite in nasekljajte. Por očistite in operite, krompir olupite in operite. Krompir in beli del pora narežite na manjše kose. Šalotko popražite na maslu, dodajte krompir in por ter pražite 5 minut. Prilijte zelenjavno juho, dodajte lovor in brin, zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte 30 minut.

2. Odstranite lovor in brinove jagode in juho s paličnim mešalnikom temeljito zmešajte. Vmešajte creme fraiche, muškat, sol in poper.

3. Čemaž operite in odcedite. Nekaj listov prihranite, preostale pa drobno nasekljajte. Cele liste denite v jušnik, prilijte juho in okrasite s krešo.

Priprava: preprosta.
Čas priprave: približno 1 ura.
Na osebo: približno 130 kcal B: 3 g, M: 5 g, OH: 14 g.

Mali nasveti
  • Namesto česna

Čemaž lahko uporabljamo povsod, kjer bi sicer uporabili česen: poda se k ribam in mesu, v namazih, solatah, pestu, omakah, juhah in jajčnih jedeh pa poskrbi za močno aromo.

  • Zaloga

Večjo količino čemaža najlažje shranite tako, da ga z malo olja zmeljete v kašo in to nato zamrznete v manjših količinah, na primer v posodicah za ledene kocke.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri