Imate radi "mknakce"? Tu je recept za bolj zdravo različico te slavne jedi!

Imate radi "mknakce"? Tu je recept za bolj zdravo različico te slavne jedi! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2022

Ste pripravljeni da poskusite nekaj novega? Preverite spodnji recept za bolj zdravo različico slavnih "mknakcov". Z dobro domačo omako bodo prepričali tudi otroke. 😉

Želite malo popestriti svojo knjigo receptov? Ali pa bi radi pripravili kakšno bolj zdravo različico hrane, ki jo imate radi? Za vas smo pripravili recept za "mknakce", ki pa bodo tokrat v zelenjavni obliki. Uporabite ga lahko tudi vsi starši, ki imate vsakodnevne boje z otroki in zelenjavo - če prekrijete okus, si bodo na koncu obliznili prste (ob cvetači!🤭). 

Preverite še te poletne recepte: 

Kot boste videli, lahko cvetačo v receptu zamenjate s katero drugo zelenjavo (brokolijem, kolerabo, zeleno, krompirjem, bučkami ...) in naredite "mknakce" po svojem okusu. Mi prisegamo kar na cvetačne z jogurtom in limono, ki jed dodatno osvežita. S tem zdravim receptom lahko popestrite tudi piknike, rojstnodnevne zabave, prigrizke za na plažo ...

Lotimo se kuhanja! 

Potrebovali boste kakšne pol ure časa, "mknakcov" pa bo dovolj za kakšne 4 ljudi (odvisno, koliko ste lačni). Lahko jih uporabite tudi kot prilogo k jedi. 

Pripravite sestavine: 
  • 1/2 velike cvetače 
  • 1 jajce (stepeno)
  • skodelica drobtin
  • nasekljan drobnjak
  • nariban sir
  • sol, poper

Segrejte pečico na 200 stopinj in pripravite pekač, na katerega boste položili cvetačne "mknakce". Obložite ga s peki papirjem ali namažite z maslom. 

Cvetačo najprej razdelite na cvetove in jo skuhajte, da postane mehka. Potem jo v mešalniku zmešajte, da dobite gladko, gosto maso. Pretresite jo v veliko skledo. 

V skledo dodajte stepeno jajce, nariban sir, drobnjak in malo drobtin. Premešajte maso in po potrebi dodajte drobtine, da dobite želeno gostoto. Na koncu začinite s poprom, soljo in začimbami po želji. 

Vzemite žlico in naredite majhne kroglice, dajte na pekač in jih oblikujte v mknakce. Pecite med 15 in 20 minut, da mknakci postanejo lepo rjavi. 

Medtem lahko naredite osvežilno jogurtovo omako.

V lonček navadnega grškega jogurta vmešajte žličko gorčice in limoninega soka (oz. po okusu), sol, poper in nasekljan drobnjak. Dodate lahko tudi druga zelišča, kot je denimo peteršilj ali bazilika. Dobro premešajte in za eno uro postavite v hladilnik.