Juha iz rdeče pese

29. 1. 2012
Deli
Juha iz rdeče pese

Nežno začinjena.

Za 8 porcij potrebujete:
  • 600 g rdeče pese
  • 2 čebuli
  • 2 žlici masla
  • 1 žličko soli
  • po 1 noževo konico mletih klinčkov in brinovih jagod
  • 1 večji lovorov list
  • 4 žlice moke
  • 1,5 l zelenjavne juhe
  • 4 žlice sončničnih semen
  • 1 šopek peteršilja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 200 g kisle smetane
Priprava:

1. Rdečo peso skrtačite, operite, po želji olupite in narežite na večje kocke. Med delom si zaščitite roke z gumijastimi ali lateks rokavicami ali pa si jih natrite z oljem. Čebulo olupite, sesekljajte in na maslu podušite. Dodajte rdečo peso, sol, mlete klinčke, brinove jagode, lovorov list in moko. Med mešanjem na hitro vse popražite. Nato počasi prilijte zelenjavno juho, zavrite in pokrito kuhajte od 10 do 15 minut, da se pesa zmehča. Vmes večkrat premešajte.

2. Medtem v ponvi brez dodatne maščobe pražite sončnična semena, da zadišijo. Nato jih stresite na krožnik. Peteršilj oplaknite, osušite in drobno sesekljajte. Lovorov list odstranite iz juhe.

3. Juho prelijte v mešalnik ali pa jo s paličnim mešalnikom tako dolgo mešajte, da dobi kremasto strukturo. Začinite jo s kisom in napolnite v ogrete skodelice. Preden jo ponudite, jo okrasite z žlico kisle smetane, sončničnimi semeni in sesekljanim peteršiljem.

Čas priprave: približno 30 minut
Na porcijo:
približno 250 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 14 g

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord