Kako pripraviti domač zeliščni kis?

Kako pripraviti domač zeliščni kis? (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2022

Z zeliščnim kisom lahko pripravite omake, prelive, marinade ali pa jih preprosto dodate v jedi za okus. Preverite, kako ga na enostaven način pripraviti.

Imate tudi vi na vrtu svoja zelišča? Iz njih lahko pripravite številne izdelke; od čajev in kozmetike, pa do kulinaričnih specialitet. Ste že kdaj pripravili zeliščni kis?

Kis, prepojen z zelišči, je blazno enostaven za izdelavo, obenem pa je izjemno vsestranski. Uporabljate ga lahko za različne namene, kot so:

  • Priprava omak, prelivov in marinad;
  • Vlaganje zelenjave;
  • Dodajanje v jedi za dodaten okus;
  • Domača darila za vaše bližnje.
Kateri kis izbrati?

Za izdelavo najprej izberite kis, ki ga boste uporabili. Izbira je odvisna pretežno od tega, za kaj boste izdelek uporabljali. Sicer lahko izbirate med različnimi kisi, najpogosteje pa se uporabljajo:

  • Jabolčni kis;
  • Vinski kis;
  • Balzamični kis;
  • Rižev kis;
  • Alkoholni kis (ta se uporablja predvsem za izdelavo naravnih čistil ali za vlaganje).
Kaj pa zelišča?

Pri izbiri zelišč so možnosti neskončne; lahko uporabite samo eno zelišče, ali pa ustvarjate z različnimi kombinacijami. Zelišča so lahko posušena ali sveža, najpogosteje pa se za izdelavo uporabljajo:

  • Koper;
  • Žajbelj;
  • Origano;
  • Timijan;
  • Bazilika;
  • Rožmarin;
  • Komarček;
  • Sivka;
  • Meta.

Ko izbirate zelišča, upoštevajte tudi okus kisa, ki ga boste uporabili. Močnejši kis lahko denimo povozi okus blažjih zelišč in obratno.

Nekaj osnovnih priljubljenih kombinacij zeliščnega kisa:
  • Rižev kis in meta;
  • Balzamični kis in timijan;
  • Beli vinski kis in melisa;
  • Rdeči vinski kis in žajbelj, timijan, rožmarin ter nekaj zrn popra.
Priprava zeliščnega kisa

Ko izberete kis in zelišča je čas, da se lotite ustvarjanja. Tukaj so navodila, kako pripravite zeliščni kis:

1. Izbrana zelišča položite v čist, steklen kozarec.

2. V ponev vlijte 2 skodelici kisa in ga segrejte na približno 80°C. Nato z njim prelijte zelišča, ki ste jih položili v kozarec.
Alternativa: če si kisa ne želite segrevati, z njim preprosto samo prelijte zelišča v kozarcu.

3. Kozarec zaprite in ga postavite v temen in hladen prostor. Mešanico pustite stati približno 2 tedna, vmes pa večkrat (najbolje vsak drugi dan) nežno pretresite kozarec.

4. Ko so zelišča že dobro pustila svoj okus, kis precedite skozi sito ali krpo v drug kozarec ali steklenico ter pričnite z uporabo.