Krompirjeva krema z mandeljni

15. 12. 2007

Sestavine za 4 osebe: 500 g krompirja (mokaste sorte), 150 g sesekljanih mandljev, 50 g masla, 1 šopek koprca, 1/2 kumare, sol, poper, nariban muškatni orešček 4 do 8 rezin kmečkega kruha

PRIPRAVA:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Krompir operite, z lupino vred prestavite v pekač in pecite približno 40 minut.

2. Mandlje v 1 žlici masla svetlo rjavo spražite. Takoj jih prestavite na krožnik in pustite, da se ohladijo. Polovico mandljev v električnem mlinčku drobno zmeljite. Koprc oplaknite, osušite, vejice potrgajte in grobo sesekljate. Kumarico olupite, razpolovite, odstranite semnje in narežite na kocke.

3. Krompir vzemite iz pečice. Pustite, da se nekoliko ohladi, nato ga olupite. Narežite ga na manjše kose, dodajte preostalo maslo in zmečkajte z vilicami. Premešajte s praženimi celimi in zmletimi mandlji. Umešajte še kocke kumaric in koprc. Začinite s soljo, poprom in muškatom. Zraven ponudite kmečki kruh.

Na osebo: približno 400 kcal, B: 10 g, M: 31 g, OH: 21 g.

Priprava: približno 20 minut.